...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Βύσμα – Κυψελίδα Αυτιών

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Πρόκειται για το κερί που γεμίζει τον ακουστικό πόρο του αυτιού και του  προκαλεί, συνήθως, βούλωμα . Το κερί ,η κυψελίδα δηλαδή ,είναι ένα φυσικό προϊόν των αυτιών μας που παράγεται από τους αντίστοιχους αδένες των ακουστικών πόρων. Το αυτί μας όταν όλα λειτουργούν σωστά, έχει την τάση να αυτοκαθαρίζεται διώχνοντας με φυσικό τρόπο και ανανεώνοντας συνεχώς την κυψελίδα από τον έξω ακουστικό πόρο.

Για ποιο λόγο έχω συχνά κυψελίδα;

Σε άλλους ανθρώπους παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό με αποτέλεσμα να τους δημιουργεί πρόβλημα με την  συσσώρευση του.

Σε άλλες περιπτώσεις η ανατομία του ακουστικού πόρου είναι τέτοια (στενός , εξοστώσεις γωνιώσεις) με αποτέλεσμα το φυσιολογικά παραγόμενο κερί να μην μπορεί να αυτοκαθαριστεί.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω περισσότερο κερί;

 • Τις περισσότερες φορές τυχαία συγκρίνοντας την ακουστική μας ικανότητα με τη χρήση ενός τηλεφώνου.
 • Άλλες φορές και κυρίως το καλοκαίρι όταν με τα πρώτα μπάνια το νερό που θα μπει στο αυτί προκαλεί έντονο βούλωμα που δεν υποχωρεί
 • Δυστυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις που από το πολύ κερί θα δημιουργηθούν εστίες φλεγμονής με αποτέλεσμα εκτός από το βούλωμα να υπάρχει και πόνος.
 • Βουητό αναφέρουν αρκετοί ασθενείς που με την μπατονέτα έχουν σπρώξει πιο μέσα, κοντά στον τύμπανο, την κυψελίδα.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός του αυτιού;

Ο ασθενής που αισθάνεται να έχει βουλώσει το αυτί του από κερί καλό είναι να μην προσπαθήσει να το καθαρίσει μόνος του.

Στο ιατρείο μου χρησιμοποιώ τρεις τρόπους αφαίρεσης της κυψελίδας ανάλογα με τις ανατομικές συνθήκες ,τις επιθυμίες, το ιστορικό, το επίπεδο συνεργασίας  και από το αν συμμετέχει ή όχι φλεγμονή και πόνος στο αυτί.

 1. Πλύση του ακουστικού πόρου

Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιώντας νερό στη θερμοκρασία του σώματος (37 βαθμούς κελσίου) και πάντα με την ωτοσκοπική καθοδήγηση του καθετήρα, υγραίνω, μαλακώνω και αφαιρώ εύκολα το βύσμα .

 1. Αναρρόφηση του ακουστικού πόρου

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ιστορικό χρόνιας ωτίτιδας , σε μικρά παιδιά και σε όσους έχουν ευαισθησία από τον λαβύρινθό τους.

Χρησιμοποιώ διαφορετικού διαμετρήματος ρύγχη αναρρόφησης όπου πάλι με ωτοσκόπηση και  καθοδήγηση αφαιρώ αναρροφώντας το βύσμα από τον ακουστικό πόρο.

 1. Αφαίρεση βύσματος με άγκιστρο

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώντας το κατάλληλο άγκιστρο συλλαμβάνω το βύσμα και το αφαιρώ. Είναι ο πιο σύντομος τρόπος καθαρισμού του αυτιού όμως απαιτεί ακινητοποίηση του ασθενή και πλήρη συνεργασία μαζί μου.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Υπάρχει άλλος τρόπος καθαρισμού εκτός από τον ιατρικό;

Με τις μπατονέτες μπορούμε να καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου όπως αυτό μπορεί να γίνει και με ένα απλό πανάκι όσο μπορεί  το δάχτυλο να  εφαρμόζει στο εξωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου.

Η χρήση της μπατονέτας εσωτερικότερα του ακουστικού πόρου ενέχει τον κίνδυνο

 • να σπρώξει το βύσμα κοντά στο τύμπανο
 • να τραυματιστεί ο ακουστικός πόρος
 • να ερεθιστεί το δέρμα του ακουστικού πόρου και να ξεκινήσει η εξωτερική ωτίτιδα και
 • να υπάρξει άθελά μας διάτρηση του τυμπανικού υμένα

Η προσπάθεια αυτοκαθαρισμού του ακουστικού πόρου με το ντους κατά τη διάρκεια του μπάνιου μας μπορεί να προκαλέσει

 • θερμικό ερεθισμό του λαβύρινθου
 • εισχώρηση νερού στον έξω ακουστικό πόρο με έντονη ενόχληση
 • παραμονή της υγρασίας και ανάπτυξη μυκήτων

Υπάρχει παραδοσιακά και  η τοποθέτηση στον ακουστικό πόρο χωνιών από κερί τα οποία όταν ανάβουν φωτιά σπρώχνουν προς τα έξω την κυψελίδα.

Τα χρησιμοποιούσαν στα χωριά όταν ήταν αδύνατη η ιατρική βοήθεια . Κάποιες φορές πετυχαίνουν τον σκοπό τους όμως έχουμε δει και πολλές επιπλοκές.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά μου;

Μία φορά το χρόνο όσοι έχουν καθαρίσει έστω και μία φορά τα αυτιά τους από το γιατρό θα πρέπει να ελέγχουν την πιθανότητα για νέο καθαρισμό.

Στους περισσότερους ασθενείς μου προτείνω πριν ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια Μάιο-Ιούνιο να κάνουν προληπτικά τον καθαρισμό και ας μην έχουν βουλώσει πλήρως τα αυτιά τους.

Είναι πολύ άσχημο κάποιος να κάνει τις διακοπές του σε ένα μέρος όπου δεν θα μπορέσει να βρει  ειδικό ιατρό  να του καθαρίσει τα αυτιά και να πρέπει να υποστεί το βούλωμα και στη χειρότερη των περιπτώσεων τον πόνο, τη φλεγμονή και  την αποφυγή του νερού.

Κερί και βουλωμένο αυτί στα  παιδιά

Πολλές φορές εξετάζω παιδάκια τα οποία η κυψελίδα κλείνει τελείως τον έξω ακουστικό πόρο. Το παιδί δεν μπορεί να περιγράψει εύκολα τι αισθάνεται από αυτό το βούλωμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη συνηθισμένη παιδιατρική εξέταση ο παιδίατρος κατά την ωτοσκόπηση δεν μπορεί να δει το τυμπανικό υμένα. Δεν μπορεί να διαγνώσει πιθανή ωτίτιδα ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε με την ωτοσκόπηση να εκτιμήσουμε σε ένα μικρό παιδί. Άρα είναι πολύ σημαντικό να παραπέμπεται το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο για να αφαιρείται η κυψελίδα.

Προτείνω και στους γονείς να ρωτούν τον παιδίατρο πότε πρέπει να γίνει ο καθαρισμός του αυτιού.

Πόσο κοστίζει να καθαρίσω τα αυτιά μου;

Είναι μία πάρα πολύ απλή πράξη η οποία πολλές φορές γίνεται και χωρίς να το ζητήσει ο ασθενής. Όταν δεν μπορώ να ελέγξω σωστά τον ακουστικό πόρο και το τύμπανο κατά  την ωτοσκόπηση. Άρα στο πλαίσιο μιας απλής ΩΡΛ επίσκεψης με το ίδιο κόστος  μπορεί να γίνει και ο καθαρισμός των αυτιών.

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλέστε μας