...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

FESS – Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Κόλπων

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι FESS;

Είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος για σοβαρές παθήσεις της μύτης και των παραρρινίων κόλπων.

Χρησιμοποιώ τα  χειρουργικά ρινικά  ενδοσκόπια με οπτικές ίνες και κάμερα. Για την απόλυτη ακρίβεια της επέμβασης  και την ασφάλεια του ασθενή χρησιμοποιώ   σε συνδυασμό με την υψηλής ευκρίνειας αξονική τομογραφία και  ένα σύστημα  χειρουργικής πλοήγησης της μύτης, ένα GPS επεμβατικό. Το 80 – 90% των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αυτήν την χειρουργική επέμβαση θεωρούν ότι έχουν λύσει το πρόβλημα τους. Ονομάζεται λειτουργική γιατί γίνεται για να αποκατασταθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα παραρρινία.

Πότε χρειάζεται να γίνει FESS;

Συνήθως όταν υπάρχει μία χρόνια φλεγμονή της μύτης ή των παραρρινίων η οποία δεν βελτιώνεται με θεραπευτικές φαρμακευτικές αγωγές (αντιβιώσεις, αντιαλλεργικά, κορτικοειδή). Τέτοια κατάσταση είναι η:

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιστός-βλεννογόνος  που καλύπτει το εσωτερικό μέρος της μύτης και των κόλπων της αλλοιώνεται, διογκώνεται ,φλεγμαίνει και δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Παγιδεύει βλέννα, εκκρίσεις και υγρά που θα έπρεπε να παροχετεύονται μέσω της μύτης, αναπτύσσοντας βακτήρια που μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω φλεγμονές.

 • Ρινική πολυποδίαση

Είναι μία συνηθισμένη παθολογική κατάσταση όπου η Fess θα μπορέσει να ανακουφίσει και να ελέγξει το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Οι ρινικοί πολύποδες συνήθως βρίσκονται και στα δύο ρουθούνια εντοπίζονται και ξεκινούν  περισσότερο στους μικρούς και προβληματικούς παραρρίνιους κόλπους όπως τα ηθμοειδή  και επεκτείνονται σε όλο το ρινικό  δίκτυο.

 • Διόρθωση ανατομικών ανωμαλιών όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών ή αφαίρεση υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων.
 • Αφαίρεση όγκων
 • Απολίνωση αγγείων
 • Αποκατάσταση προβλημάτων παροχέτευσης δακρύων
 • Αποσυμπίεση οφθαλμικών κογχών
 • Χειρουργική υπόφυσης.

Τι εξέταση γίνεται για να αποφασιστεί η fess;

Η βασικότερη εξέταση που κάνω στο ιατρείο μου είναι η ρινική ενδοσκόπηση. Ελέγχω όλη την ρινική κοιλότητα . Τις ανατομικές ιδιαιτερότητες όπως και τη βατότητα των πόρων που παροχετεύουν το περιεχόμενο των ιγμορείων και άλλων κόλπων. Εντοπίζω σημεία φλεγμονής των βλεννογόνων ,την ύπαρξη και την έκταση ρινικών πολυπόδων και ότι άλλο στοιχείο θα ήταν χρήσιμο για την επερχόμενη χειρουργική παρέμβαση.

Αξονική τομογραφία ζητάω πάντα και σε όλους τους ασθενείς για να  έχω πλήρη και ακριβή χαρτογράφηση όλης της παθολογίας.

Έτσι ο σχεδιασμός του ενδοσκοπικού χειρουργείου θα γίνει βασισμένος σε αντικειμενικά κριτήρια.

Η αξονική θα χρειαστεί και στην χειρουργική πλοήγηση η οποία θα μου δώσει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια

Οδηγίες πριν το χειρουργείο:

 • Ο ασθενής μου θα πρέπει να έχει διακόψει σε συνεργασία με τον καρδιολόγο του τυχόν αντιπηκτική θεραπεία.
 • Να μην έχει λάβει ασπιρίνη για τουλάχιστον 10 ημέρες πριν
 • Θα πρέπει να έχει ρυθμίσει την αρτηριακή του πίεση
 • Να έχει διακόψει ή να έχει μειώσει το κάπνισμα.
 • Ανάλογα με την έκταση των ρινικών πολυπόδων πολλές φορές χρησιμοποιώ στεροειδή για την σμίκρυνση τους.
 • Αντιαλλεργική και ίσως αντιβιοτική αγωγή σε περίπτωση έξαρσης αλλεργικών καταστάσεων και βακτηριακών φλεγμονών
 • Επαφή με την αναισθησιολογική μου ομάδα για περαιτέρω οδηγίες.
 • Νηστικός και όχι νερό τουλάχιστον 10 ώρες πριν το χειρουργείο.
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Την ημέρα του χειρουργείου – Διαδικασία

Την ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός από την προηγούμενη, τουλάχιστον 10 ώρες πριν.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εξέταση.

Μετά από αυτά ο ασθενής εισέρχεται στη χειρουργική αίθουσα όπου προετοιμάζεται για το χειρουργείο. Η αναισθησιολογική ομάδα τον προετοιμάζει κατάλληλα ούτως ώστε να είναι ήρεμος  και χαλαρός. Η αναισθησία πού χορηγείται μου δίνει τη δυνατότητα να είναι ο ασθενής μου απόλυτα ελεγχόμενος και ασφαλής. Η ελεγχόμενη υπόταση με βοηθάει να έχω ένα καθαρό χειρουργικό πεδίο.

Τα χειρουργικά ενδοσκόπια εισέρχονται στα ρουθούνια του ασθενή φτάνουν στα σημεία τα οποία πρέπει να διορθωθούν με απόλυτη ακρίβεια. Το χειρουργικό πεδίο καταγράφεται και αποτυπώνεται σε μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας με αποτέλεσμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες να είναι εμφανείς και εύκολες στη διόρθωση τους. Ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί η παθολογία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει βλεννογόνο ,οστό ,πολύποδες κύστεις, όγκους, αγγεία.

Για κάθε περίπτωση που θα συναντήσω θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο χειρουργικό εξάρτημα. Για αυτό το λόγο η επιλογή μου  των νοσηλευτικών κλινικών πού χειρουργώ είναι αυστηρή και απαιτητική. Το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει από μία έως δύο ώρες. Υπάρχει περίπτωση στο τέλος του χειρουργείου να τοποθετήσω στα ρουθούνια κάποιο υλικό το οποίο θα προσφέρει βοήθεια στην επούλωση των αγγείων ασκώντας μία ήπια εσωτερική πίεση. Αυτό το υλικό ή είναι κάποια φύλλα σιλικόνης τα οποία είναι πολύ καλά ανεκτά η είναι ένα συμπιεσμένο σφουγγαράκι το οποίο φουσκώνει μέσα στο ρουθούνι προκαλώντας μία ήπια πίεση σε αυτό.

Και στις δύο περιπτώσεις την επόμενη μέρα τα υλικά αυτά αφαιρούνται.

Ο ασθενής μου θα παραμείνει για λίγες ώρες στο νοσοκομείο λαμβάνοντας παυσίπονη και αντιβιοτική αγωγή.

Συγχρόνως παρακολουθούνται τα ζωτικά του σημεία και αφού εξασφαλιστεί η ικανότητα του και η ασφάλεια του κατά την κινητοποίηση τότε μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο.

Το ίδιο βράδυ θα κοιμηθεί με ένα μαξιλάρι παραπάνω, θα φάει κάτι πολύ ελαφρύ, δεν θα ασκεί πίεση στο κεφάλι του, θα προσπαθεί να αποφύγει το φτέρνισμα και οποιαδήποτε άλλη κίνηση μπορεί να αυξήσει την πίεση στη χειρουργημένη περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνω τη χρήση παγοθεραπείας (μείωση οιδήματος και μικρό αιμορραγίας)

Μετεγχειρητικές οδηγίες:

 • Θα χρειαστεί αναρρωτική άδεια περίπου μιας εβδομάδας
 • Μεγάλη προσοχή στο φύσημα της μύτης
 • Το φτέρνισμα θα γίνεται χωρίς να αυξάνεται η πίεση στη χειρουργημένη περιοχή
 • Αθλητικές δραστηριότητες μετά από 15 μέρες
 • Αντιβιοτική αγωγή για μία εβδομάδα
 • Ρινοπλήσεις με φυσιολογικό ορό με σταδιακή φόρτιση
 • Επανεξέταση την 4η, 8η και 15η ημέρα
 • Αποφυγή αεροπορικών πτήσεων για μία εβδομάδα

Επιπλοκές

Την πρώτη μέρα είναι πολύ φυσιολογικό να παρουσιαστεί μία ήπια πυρετική κίνηση.

Ήπια κεφαλαλγία και μικρό αιμορραγική καταρροή είναι συμπτώματα συνηθισμένα και όχι ανησυχητικά.

Παροδική απώλεια όσφρησης και γεύσης μερική η ολική εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Αποκαθίσταται σιγά-σιγά τις επόμενες πέντε με δέκα μετεγχειρητικές ημέρες

Αυξημένη δακρύρροια μπορεί να εμφανιστεί μετά το χειρουργείο η οποία θα υποχωρήσει.

Μεγάλη αιμορραγία δεν είναι πιθανό να συμβεί όμως σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο.

Σπάνιες επιπλοκές είναι η διαρροή εγκεφαλονωτιαίο υγρού ( κίνδυνος μηνιγγίτιδας), οι τραυματισμοί των οφθαλμικών κογχών (οίδημα μελάνιασμα διαταραχές όρασης διπλωπία). Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση για να ξεπεραστεί η επιπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες που δίνω  στους ασθενείς μου είναι να με ενημερώνουν για όλα τα συμπτώματα που πιθανόν εμφανιστούν, και ιδιαίτερα τους εφιστώ την προσοχή όταν παρατηρήσουν:

 • Προβλήματα στην όραση
 • Πρήξιμο γύρω από τα μάτια
 • Έντονη κεφαλαλγία
 • Δυσκαμψία στον αυχένα
 • Τάση για έμετο η ζάλη
 • Έντονη αιμορραγία
 • Πυρετό πάνω από 38 μισό
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Κόστος FESS

Το κόστος αυτών των χειρουργείων εξαρτάται από το χειρουργικό χρόνο, τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα υλικά που θα χρειαστώ.

Το ΕΟΠΥΥ καλύπτει με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο ένα μέρος του συνολικού κόστους στις συμβεβλημένες κλινικές. Αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια και με την προϋπόθεση ότι προεγχειρητικά έχει γίνει η σωστή διαδικασία τότε η κάλυψη είναι δεδομένη.

Τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν και προσφέρουν τη δυνατότητα για αυτά τα σύγχρονα χειρουργικά μέσα. Ο ανταγωνισμός έχει δημιουργήσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τους ασθενείς. Έτσι μπορούμε να βρούμε οικονομικά πακέτα τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητές του κάθε ασθενή.

Καλέστε μας