...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Θυρεοειδεκτομή

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι η θυρεοειδεκτομή;

Η θυρεοειδεκτομή (μερική ή ολική) εκτελείται για την ανακούφιση των πιεστικών συμπτωμάτων από την υπερτροφία του θυρεοειδούς (καλοήθης βρογχοκήλη),  την πρόληψη των συνεπειών του καρκίνου του θυρεοειδούς καθώς και την επίτευξη ορμονικού ελέγχου του υπερθυρεοειδισμού.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εκκρίνει θυρεοειδική ορμόνη, μια  ρυθμιστική ορμόνη υπεύθυνη  για  πολλαπλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Ολική ή μερική θυρεοειδεκτομή;

Η ένδειξη για τη θυρεοειδεκτομή γίνεται από τον ενδοκρινολόγο ή τον ογκολόγο και η παραπομπή σε εμένα είναι για την ολοκλήρωση της χειρουργικής διαδικασίας αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα. Αν θα προχωρήσω σε  ολική, μερική, με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό είναι μελετημένο και σχεδιασμένο από τον  ενδοκρινολόγο ή τον ογκολόγο.

Στις περιπτώσεις που κατά  την διάρκεια του χειρουργείου διαπιστώσω ότι  η  προεγχειρητική εκτίμηση  διαφέρει (ταχεία βιοψία , διήθηση λεμφαδένων κλπ )  τότε θα  ολοκληρώσω την επέμβαση βάση των νέων δεδομένων.

Που βρίσκεται ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του λαιμού μας μπροστά από την τραχεία. Δεξιά και αριστερά περνάνε οι καρωτίδες  αρτηρίες και οι σφαγίτιδες φλέβες. Σημαντικές δομές είναι τα άνω και τα κάτω λαρυγγικά νεύρα τα οποία δεν έχουν πάντα την ίδια θέση σε σχέση με το θυρεοειδή αδένα. Αποτελείται από τον αριστερό και τον δεξιό λοβό οι οποίοι είναι ενωμένοι στη μέση γραμμή με τον θυρεοειδή.

Στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα βρίσκονται οι παραθυρεοειδείς αδένες οι οποίοι αναγνωρίζονται από την καστανοκίτρινη απόχρωση τους. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι το σημείο και η θέση του θυρεοειδούς αδένα καθιστούν  την αφαίρεση του μία χειρουργική διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται από έναν έμπειρο χειρουργό της περιοχής του τραχήλου.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Ποιος γιατρός κάνει το χειρουργείο της θυρεοειδούς;

Ο γιατρός ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην περιοχή  του τραχήλου είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος. Είναι η περιοχή στην οποία οι ανατομικές της δομές και η ποικιλότητα των αγγείων και των ιστών την καθιστούν επικίνδυνη  σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία.

Η πληθώρα των διαφορετικών  χειρουργικών προσπελάσεων  του ωτορινολαρυγγολόγου στην περιοχή αυτή του δίνουν την άνεση αναγνώρισης οδηγών σημείων για την ασφαλή διενέργεια του χειρουργείου και την προτίμηση από  τους ασθενείς.

Υπάρχουν όμως πολλοί γενικοί χειρουργοί οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί μόνο στην περιοχή του λαιμού και του τραχήλου με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία. Έτσι και αλλιώς οποιαδήποτε επιπλοκή  συμβεί στην περιοχή από  οποιοδήποτε χειρουργό θα κληθεί  ο ωτορινολαρυγγολόγος να την αντιμετωπίσει.

Ενέργειες πριν τη θυρεοειδεκτομή

 • Πλήρες ιστορικό συμπληρωμένο από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο
 • Χαρτογράφηση του θυρεοειδούς αδένα και των λεμφαδένων
 • Υπερηχοτομογραφική μελέτη του θυρεοειδούς
 • Σπινθηρογράφημα επί ανάλογων ενδείξεων
 • Έλεγχος επιπέδων θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH για να προσδιοριστεί προεγχειρητικά εάν ο ασθενής είναι ευθυρεοειδικός, υπερθυρεοειδισμός η υποθυρεοειδισμός
 • Πλήρης ορμονολογικός έλεγχος
 • Λαρυγγοσκόπηση για έλεγχο της σωστής κινητικότητας των φωνητικών χορδών
 • FNA (βιοψία με λεπτή βελόνα) εφόσον έχει κρίνει ο ενδοκρινολόγος ότι πρέπει να γίνει.
 • Ο απεικονιστικός έλεγχος για πιθανή καταδυόμενη βρογχοκήλη (μπορεί να χρειαστεί και η συνδρομή θωρακοχειρουργού).
 • Διακοπή αντιπηκτικής αγωγής 10 ημέρες πριν το χειρουργείο
 • Προεγχειρητικός έλεγχος μία ημέρα πριν και εξέταση από την αναισθησιολογική μου ομάδα .
 • Διακοπή σίτισης και λήψης υγρών 10 με 12 ώρες πριν το χειρουργείο.

Διαδικασία θυρεοειδεκτομής

Από τη στιγμή που ο προεγχειρητικός έλεγχος και η εργαστηριακή διερεύνηση επιτρέψουν την χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς ο ασθενής μου κάνει την εισαγωγή στην κλινική και οδηγείται  αφού προετοιμαστεί κατάλληλα στο θάλαμο νοσηλείας. Όταν όλες οι διαδικασίες είναι έτοιμες,  εισέρχεται στην χειρουργική αίθουσα όπου τοποθετείται με τον αυχένα σε υπερέκταση στη χειρουργική τράπεζα. Πλέον είναι έτοιμος να λάβει την αναισθησία και εγώ μαζί με τους δύο βοηθούς μου να προχωρήσουμε στη διενέργεια του χειρουργείου.

Είναι σημαντική η ψηλάφηση του λαιμού για την αναγνώριση των ανατομικών σημείων όπως του θυρεοειδούς χόνδρου ,του κρικοειδούς χόνδρου, των λοβών του θυρεοειδούς και της εντομής  του στέρνου. Η χειρουργική τομή γίνεται  σε μία φυσική πτυχή του δέρματος περίπου 2 εκατοστά πάνω από  την εντομή του στέρνου. Μία τυπική τομή έχει μήκος 4 με 6 cm. Μεγαλύτερες τομές γίνονται για την αφαίρεση υπερμεγεθών  αδένων  ή όταν έχουμε προσχεδιάσει και λεμφαδενικό καθαρισμό.

Το μόνιτορ παρακολούθησης του λαρυγγικού νεύρου μας επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί και με προειδοποιεί όταν οι χειρουργικοί  μου χειρισμοί πλησιάζουν κοντά του. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την αποφυγή τραυματισμού των λαρυγγικών  νεύρων που έχει σαν συνέπεια άλλοτε άλλου βαθμού παράλυση των φωνητικών χορδών. Αυτή ήταν μία συχνή επιπλοκή τα προηγούμενα χρόνια. Μέσω της τομής του δέρματος,  του υποδόριου ιστού,  του λίπους και του  πλατύσματος αναγνωρίζονται και διατηρούνται οι πρόσθιες σφαγίτιδες φλέβες  και  αποκολλούνται οι μύες  για να φτάσω στην κάψα του αδένα . Με οδηγό τα ανατομικά σημεία της περιοχής και πάντα πάνω στην κάψα του θυρεοειδούς προχωρώ  την αποκόλληση και από τις δύο μεριές  ξεκινώντας από το λοβό  που φαίνεται ότι έχει την παθολογία. Σκοπός μου είναι η διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων, η διαφύλαξη και η προστασία του λαρυγγικού  νεύρου και η σωστή  απολίνωση και αιμόσταση όλων των αγγείων. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να βγει είτε ολόκληρος, είτε τμηματικά ο κάθε λοβός μαζί με τον ισθμό του. Πριν το κλείσιμο της χειρουργικής τομής το πεδίο αξιολογείται για περαιτέρω αιμόσταση. Οι  αποκολλημένοι  μύες και το πλάτυσμα συρράπτονται με απορροφήσιμο ράμμα. Τις περισσότερες φορές τοποθετώ παροχέτευση η οποία αφαιρείται την επόμενη μέρα. Το δέρμα συμπλησιάζεται και συρράβεται   με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Αν διαπιστώσω διεγχειρητικά ότι κάποιος παραθυρεοειδής αδένας έχει αφαιρεθεί μαζί με το παρασκεύασμα του θυρεοειδούς τότε τον εμφυτεύω εκ νέου για να ελαχιστοποιήσω την πιθανή μετεγχειρητική επιπλοκή του υποπαραθυρεοειδισμού.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;

Το χειρουργείο συνήθως διαρκεί μιάμιση με δύο ώρες, ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για περίπου μισή ώρα και όταν κρίνει ο αναισθησιολόγος ότι οι ενδείξεις είναι ασφαλείς ,μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας.

Το επόμενο πρωί θα αφαιρεθεί η παροχέτευση, θα ελεγχθούν οι τιμές ασβεστίου και φωσφόρου και θα εξέλθει ο  ασθενής με τις κατάλληλες οδηγίες.

Σε μία εβδομάδα θα αφαιρεθούν τα ράμματα, θα ελεγχθούν πάλι αιματολογικά οι τιμές του ασβεστίου και του φωσφόρου και ο ασθενής πλέον  με την απάντηση της ιστολογικής εξέτασης, το πρακτικό χειρουργείου, και τις εργαστηριακές τιμές θα πρέπει να επισκεφτεί τον ενδοκρινολόγο του για την μετέπειτα παρακολούθηση.

Επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής

 • Αιμορραγία. Αν συμβεί θα γίνει τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο . Αναγνωρίζεται εύκολα από το αίμα που παροχετεύεται. Η πιεστική επίδεση πολλές φορές την σταματάει. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, είναι απαραίτητη η επιμελής χειρουργική αιμόσταση.
 • Υποπαραθυρεοειδισμός. Θα εμφανιστεί με το χαρακτηριστικό μούδιασμα και αγκύλωση των άνω άκρων στις περιπτώσεις που έχουν αφαιρεθεί ή έχουν τραυματιστεί οι παραθυρεοειδείς αδένες. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι παροδικό και αποκαθίσταται το επόμενο μετεγχειρητικό διάστημα. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο ασθενής λαμβάνει φώσφορο και ασβέστιο από το στόμα.
 • Βράγχος φωνής. Αυτό μπορεί να συμβεί από κάκωση, τραυματισμό ή διατομή του λαρυγγικού νεύρου. Ο  ασθενής μπορεί να αισθάνεται δύσπνοια ,να έχει βραχνάδα ή ακόμα και να πνίγεται με το φαγητό και το νερό. Όταν πρόκειται για διεγχειρητική κάκωση του νεύρου η λειτουργική αποκατάσταση θα επέλθει τους επόμενους μετεγχειρητικούς  μήνες. Αν πρόκειται για πλήρη διατομή το πρόβλημα θα είναι μόνιμο. Με τη χρήση του νευροδιεγέρτη ευτυχώς αυτή η επιπλοκή δεν εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια.
 • Άλγος στον αυχένα λόγω της θέσης του ασθενούς στο χειρουργείο
 • Ίλιγγος περιστροφικός λόγω της υπερέκτασης του αυχένα
 • Πυρετό μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής την πρώτη ή τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα και κάποια δέκατα τις επόμενες

Σύγχρονες τεχνικές στη θυρεοειδεκτομή

Η χρήση του νευροδιεγέρτη είναι σωτήρια βοήθεια για τον χειρουργό.

Η χρήση  διπολικής και μονοπολικής  διαθερμίας,  του χειρουργικού μικροσκοπίου, του laser, της ταχείας ιστολογικής εξέτασης  και των προεγχειρητικών  ελέγχων ακριβείας έχουν διευκολύνει την χειρουργική πράξη και συγχρόνως έχουν μειώσει σημαντικά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές .

Κόστος – τιμές θυρεοειδεκτομής

Το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει πλήρως τα έξοδα της θυρεοειδεκτομής μέσω του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Το ίδιο κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όταν δεν έχουν αποκλείσει τις παθήσεις του  θυρεοειδούς αδένα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Όταν ο ασθενής προτιμήσει  την ιδιωτική νοσηλευτική φροντίδα γι αυτό το χειρουργείο, θα βρει πακέτα δελεαστικά  που προσφέρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα  με τη ταυτόχρονη  χρήση του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλέστε μας