...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις – Κρεατάκια στα Παιδιά

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή όπως είναι πιο γνωστές, τα κρεατάκια βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης στο ρινοφάρυγγα . Αποτελούν μέρος του λεμφικού ιστού όπως είναι και οι αμυγδαλές. Υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Αρχίζουν να μας απασχολούν όταν το μέγεθός τους δημιουργεί  παρενέργειες και  επιπλοκές . Το πρόβλημα με τα κρεατάκια είναι η υπερτροφία τους. Είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα των παιδιών το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από τη γέννηση του με κύρια ηλικία κορύφωσης περίπου τα τέσσερα με έξι έτη.

Τι προκαλούν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερτροφία των αδενοειδών είναι:

 • Το χαρακτηριστικό αδενοειδές προσωπείο (παιδί με ανοιχτό στόμα-στοματική αναπνοή-συνήθως μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια-ένρινη ομιλία)
 • Ρινική δυσχέρεια -μπούκωμα στη μύτη
 • Ένρινη ή  μπουκωμένη ομιλία όταν συνυπάρχει και υπερτροφία των αμυγδαλών
 • Ροχαλητό κατά τον ύπνο με αποκορύφωμα τις χαρακτηριστικές άπνοιες.
 • Συχνές ωτίτιδες
 • Βαρηκοΐα με αίσθημα πληρότητας των αυτιών
 • Ορθοδοντικά και οδοντιατρικά προβλήματα
 • Γναθοπροσωπικές ιδιαιτερότητες στη διαμόρφωση της κάτω γνάθου
 • Συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (συνήθως ακολουθούν ένα συνηθισμένο μπούκωμα πού οφείλεται σε απλή ίωση)
 • Συχνός, ξηρός, μη παραγωγικός βήχας
 • Οπισθορρινική καταρροή
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Αδενοειδεκτομή – χειρουργείο για κρεατάκια

Η αδενοειδεκτομή αποφασίζεται όταν κρίνω ότι τα κρεατάκια θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη προκαλούν σε ένα παιδί. Το μέγεθός τους, η συμπεριφορά τους, η ευαισθησία του παιδιού και οι  επιπλοκές που έχουν δημιουργήσει θα με κάνει να πάρω την απόφαση για την αφαίρεση. Η απόφαση για την αδενοειδεκτομή είναι μία σχετικά εύκολη απόφαση την οποία πολλές φορές την έχει πάρει και ο ίδιος ο γονιός βλέποντας το παιδί του να ταλαιπωρείται. Αυτό που θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και σωστό σχεδιασμό είναι αν μαζί με την αφαίρεση των αδενοειδών θα πρέπει να διορθωθούν και προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται πάντα πριν την αφαίρεση των αδενοειδών περιλαμβάνει:

 1. Ακουόγραμμα τυμπανόγραμμα
 2. Ρινοφαρυγγοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο
 3. Εκτίμηση των αμυγδαλών.

Αυτός ο έλεγχος γίνεται στο ιατρείο μου και σε επικοινωνία πάντα με τον προσωπικό παιδίατρό του παιδιού θα πάρουμε την απόφαση αν μαζί με την αδενοειδεκτομή χρειαστεί να γίνει:

 • Μυριγγοτομή ( για αφαίρεση υγρού που έχει συσσωρευτεί από τις επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες)
 • Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (αν το υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό μέρος των αυτιών έχει πήξει και δεν αφαιρείται με την απλή μυριγγοτομή)
 • Αμυγδαλοτομή (για σμίκρυνση των ιστών των αμυγδαλών όταν αυτές προκαλούν συμπτώματα απόφραξης)
 • Αμυγδαλεκτομή (όταν συμμετέχουν στις λοιμώξεις)

Σύγχρονες τεχνικές αδενοειδεκτομής

Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται μέσα από το στόμα του παιδιού. Χρησιμοποιώ αδενοτόμους διαφόρων μεγεθών ανάλογα με το μέγεθος των αδενοειδών και την ανατομία της περιοχής του ρινοφάρυγγα. Υπάρχουν αδενοτόμοι οι οποίοι μαζί με την αφαίρεση  της μάζας κάνουν και αιμόσταση.

Η ειδική διπολική διαθερμία για τον ρινοφάρυγγα, η μονοπολική διαθερμία με σύγχρονη αναρρόφηση, το laser του ρινοφάρυγγα υπό ενδοσκοπική καθοδήγηση είναι οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιώ οι οποίες μου δίνουν τη δυνατότητα πλήρους αφαίρεσης των αδενοειδών χωρίς να μένουν υπολείμματα και συγχρόνως μείωση της πιθανότητας για μετεγχειρητική αιμορραγία.

Σημαντική εξέλιξη στο χειρουργείο των αδενοειδών είναι η δυνατότητα που μας δίνουν οι ενδοσκοπικές κάμερες να ελέγχουμε την μετεγχειρητική περιοχή για σχολαστικό καυτηριασμό των αγγείων. Αυτό μειώνει σημαντικά το χρόνο του χειρουργείου όπως ακόμα και τους χειρουργικούς χειρισμούς που  παλαιότερα ταλαιπωρούσαν τον χειρουργό και το παιδί  για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Όταν συνυπάρχει και δεύτερο χειρουργείο ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσω θα συνδυαστεί με τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους της αδενοειδεκτομής:

Χειρουργικό μικροσκόπιο για σωληνίσκους  αερισμού και μυριγγοτομή, laser  και διαθερμίες με ραδιοσυχνότητες για αμυγδαλές κλπ.

Διαδικασία για χειρουργείο – Οδηγίες πριν την αμυγδαλεκτομή

 • Αποφυγή λήψης ασπιρίνης τουλάχιστον 10 ημέρες πριν
 • Αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους ιώσεων
 • Ενημέρωση του αναισθησιολογικού τμήματος για το πλήρες ιστορικό.
 • Αποφυγή λήψης φαγητού και νερού10 ώρες πριν το χειρουργείο.
 • Πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Αδενοειδεκτομή και παιδο αναισθησιολόγος

Είναι πολύ σημαντικό την αναισθησία για την αδενοειδεκτομή  να τη χορηγεί πάντα εξειδικευμένος σε ΩΡΛ παιδο αναισθησιολόγος.

Συνεργάζομαι σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια με την ίδια  παίδο αναισθησιολογική ομάδα με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία . Τα παιδάκια μετά το χειρουργείο παρακολουθούνται από τον παιδοαναισθησιολόγο στο θάλαμο της ανάνηψης και τα παραδίδουμε μαζί στη μητέρα και τον πατέρα με απόλυτη ασφάλεια.

Το παιδί θα παραμείνει στο θάλαμο νοσηλείας για παρακολούθηση για περίπου 10 ώρες. Θα εξέλθει αφού διαπιστωθούν ότι τα ζωτικά του σημεία είναι φυσιολογικά.

Οδηγίες μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο το παιδί  παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες. Αφού κινητοποιηθεί, ενυδατωθεί , λάβει  μία μικρή ποσότητα ρευστής τροφής συνήθως παγωτό ή ζελέ και τα ζωτικά του σημεία πίεση, σφίξεις είναι ικανοποιητικά εξέρχεται από το νοσοκομείο με οδηγίες:

 • Το πρώτο βράδυ υπάρχει περίπτωση εμφάνισης πυρετού. Είναι μέσα στα αναμενόμενα μετεγχειρητικά συμβάντα και αντιμετωπίζεται με αντιπυρετική και παυσίπονη αγωγή.
 • Η διατροφή θα πρέπει να είναι για τις 3 επόμενες ημέρες μαλακή,κρύα ,εύκολη στην κατάποση χωρίς μπαχαρικά, όξινα και συστατικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τη χειρουργημένη περιοχή. Μετά την πέμπτη μέρα και ανάλογα με την μετεγχειρητική εξέλιξη οι τροφές μπορεί να γίνονται περισσότερο στέρεες αρκεί ο ασθενής να τις μασάει καλά, έτσι ώστε να μην τραυματίζουν τα τοιχώματα του λαιμού του( στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί  και  οι  αμυγδαλές
 • Είναι πολύ σημαντικό για την γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση η καλή ενυδάτωση. Συστήνω συχνή και τακτική λήψη ροφημάτων και αφεψημάτων σε θερμοκρασία από παγωμένα έως δωματίου.
 • Αποφυγή σωματικής άσκησης περίπου για 10 ημέρες.
 • Λήψη αντιβιοτικής αγωγής για μία εβδομάδα
 • Λήψη παυσίπονης αγωγής
 • Αποφυγή φωνητικής καταπονήσης για μία εβδομάδα ( στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί και οι αμυγδαλές
 • Επανεξέταση την 5η, 10η και 15η ημέρα στο ιατρείο μου για τον έλεγχο και τη διαδικασία της φυσιολογικής μετεγχειρητικής επούλωσης.

Οι περισσότεροι μικροί  ασθενείς μετά τη δέκατη μέρα επανέρχονται πλήρως στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες.

Επιπλοκές από την αδενοειδεκτομή (κρεατάκια)

Η κυριότερη επιπλοκή και σοβαρότερη είναι η αιμορραγία. Συνήθως θα συμβεί την πρώτη και  σπανιότερα την  έβδομη με δέκατη μέρα όταν κατά τη διαδικασία της επούλωσης των ιστών αποκαλύπτονται αγγεία της περιοχής. Είναι φρόνιμο το παιδί με  αιμορραγία  να διακομίζεται  στο νοσοκομείο για να γίνει καυτηρίαση του αγγείου υπό ενδοσκοπικό έλεγχο.

Άλλες συνήθεις αλλά  όχι επικίνδυνες επιπλοκές και  συμπτώματα  είναι:

 • Πόνος στην περιοχή του αυχένα
 • Αλλοίωση της φωνής για μία εβδομάδα με δέκα μέρες
 • Αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος λόγω σπασμού των μυών
 • Ήπιος πόνος στην περιοχή του λαιμού και αντανακλαστικά στα αυτιά
 • Οίδημα στην περιοχή της σταφυλής με αίσθημα ξένου σώματος κατά την κατάποση
 • Πυρετός την πρώτημετεγχειρητική ημέρα και ίσως δέκατα  κατά τις επόμενες.
 • Αλλεργία σε κάποιο φάρμακο από την αναισθησία πίτα αντιβιοτικά.

Μία σημαντική διαφορά κατά την αδενοειδεκτομή  των παιδιών με τους ενήλικες  είναι η ευκολότερη και συντομότερη αφαίρεση με μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιστοί δεν έχουν υποστεί την πληθώρα των φλεγμονών που συμβαίνει σε ενήλικες και δεν έχουν αναπτύξει νεοαγγείωση και  συμφύσεις.

Για το λόγο αυτό ο μετεγχειρητικός πόνος στα παιδιά είναι ηπιότερος  και πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενος. Χαρακτηριστικό μετεγχειρητικό σύμπτωμα στα παιδιά είναι η ανάρροια  υγρών κυρίως γάλα τις πρώτες πέντε με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.

Αυτό συμβαίνει όταν οι αμυγδαλές και τα  κρεατάκια  που αφαιρέθηκαν ήταν υπερτροφικά με αποτέλεσμα η περιοχή του φάρυγγα να χρειάζεται το χρόνο της για να λειτουργήσει απόλυτα φυσιολογικά για την κατάποση των υγρών.

Χαρακτηριστική είναι και η ψιλή – χαδιάρικη φωνή των παιδιών για πέντε με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο και η σιελόρροια τον πρώτων  δύο-τριών ημερών. Όλα αυτά είναι συμπτώματα τα οποία γρήγορα αποκαθίσταται 100%.

Κόστος χειρουργείου για κρεατάκια

Η αδενοειδεκτομή  είναι μία μεσαία επέμβαση από άποψη βαρύτητας και κοστολογείται ανάλογα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο κρατικός ασφαλιστικός φορέας συμμετέχει πλήρως με το κρατικό νοσήλιο  είτε μόνο σε  αδενοειδεκτομή είτε σε συνδυασμό και με άλλες χειρουργικές πράξεις όπως αφαίρεση αμυγδαλών, κόγχες, μυριγγοτομή, σωληνίσκοι αερισμού κλπ.

Με τις σύγχρονες τεχνικές έχουμε μειώσει πολύ τον χειρουργικό χρόνο, το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και τα έξοδα νοσηλείας. Για αυτό το λόγο τα πακέτα που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές είναι ικανά να αντιμετωπιστούν από τους περισσότερους ασθενείς.

Στο κόστος της αδενοειδεκτομή περιλαμβάνονται και οι τρεις έως τέσσερις μετεγχειρητικές επισκέψεις που χρειάζεται να κάνει ο ασθενής  στο ιατρείο μου.

Καλέστε μας