...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Γράφει ο ΩΡΛ Κωνσταντίνος Δασκολιάς

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) με ιατρείο στο Περιστέρι από το 2002

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

ρινοπλαστική αποτέλεσμα

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση η οποία έχει σκοπό να διορθώσει αισθητικά ελαττώματα της μύτης και να ενισχύσει την αρμονία του προσώπου σε συνδυασμό πάντα με τη βελτίωση της λειτουργίας της.

 

Το μέγεθος της μύτης και των ρουθουνιών, το πλάτος, η θέση, το προφίλ , η στήριξη η συμμετρία, η παρεκτόπιση, τα εξογκώματα  είναι συνηθισμένα  προβλήματα τα οποία ο ασθενής θέλει να διορθώσει. Συγχρόνως, οι αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και για ιατρικούς λόγους. Η αισθητική βελτίωση και διαμόρφωση τμήματος της μύτης μπορεί συγχρόνως να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες αναπνοής.

ρινοπλαστική πριν και μετά

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η ρινοπλαστική;

Όσο διαμορφώνεται και αναπτύσσεται το σπλαχνικό κρανίο δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε ανατομικές δομές της μύτης. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 15 με 16 έτη για τα κορίτσια και ένα χρόνο περίπου αργότερα για τα αγόρια.

Πώς θα αποφασίσει ο ασθενής τι σχήμα θέλει;

Στόχος της ρινοπλαστικής είναι ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα δεδομένου πάντα του σχήματος του προσώπου του κάθε ατόμου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να τονίσει τη μοναδική και φυσική ομορφιά. Η απόφαση για τη διόρθωση της μύτης πρέπει να λαμβάνεται από κοινού ασθενή με γιατρό. Θα πρέπει η μύτη να αρέσει και στους δύο.

Μόνο έτσι θα μπορέσει ο γιατρός να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα την επιθυμία και των δύο.

Η φιλοσοφία μου είναι ότι η νέα  μύτη θα πρέπει να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του προσώπου να είναι η αισθητικά λογική συνέχεια της προηγούμενης και να προσδίδει στο πρόσωπο  ανανέωση και ομορφιά η οποία να μην μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε αυτήν στη νέα μύτη. Πολλές φορές στη συζήτηση που κάνω με τον ενδιαφερόμενο του τονίζω ότι ο σκοπός μου και η φιλοσοφία μου είναι να ομορφύνει το πρόσωπο χωρίς κάποιος να καταλάβει ότι η παρέμβαση και η αλλαγή οφείλεται στη χειρουργική της  μύτης.

Άρα η απόφαση για τη σωστή μύτη θα πρέπει να παρθεί από τον ασθενή και το γιατρό. Και πάντα  η παρέμβαση θα αφορά το αισθητικό αλλά και το λειτουργικά άρτιο αποτέλεσμα.

Σύγχρονες τεχνικές ρινοπλαστικής

Στόχος της ρινοπλαστικής είναι ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Υπάρχουν κλειστές μέθοδοι κατά τις οποίες  όλα γίνονται μέσα από τα ρουθούνια χωρίς καμία εξωτερική τομή και οι ανοιχτές μέθοδοι όπου με μία μικρή τομή μεταξύ των ρουθουνιών αποκαλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της η εσωτερική δομή της μύτης.

Θα πρέπει να είναι έτοιμος ο ρινοχειρουργός να χρησιμοποιήσει και τις δύο μεθόδους ανάλογα με το περιστατικό. Ιδιαίτερη προετοιμασία θα πρέπει να υπάρχει όταν χρειάζεται να διορθωθούν και λειτουργικά προβλήματα της μύτης όπως:

 • Το στραβό ρινικό διάφραγμα
 • Υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών
 • Αφαίρεση πολυπόδων
 • Αφαίρεση αδενοειδών

Για αυτό το λόγο πάντα χρειάζομαι αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου καθώς και την τυπική ενδοσκοπική ρινοφαρυγγοσκόπηση. Με κατάλληλη προετοιμασία και ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορούμε να αποκτήσουμε το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

ρινοπλαστική πριν και μετά

Διαδικασία για την εγχείρηση

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής απαιτεί προεγχειρητικά τα εξής:

 • Διακοπή αντιπηκτικής αγωγής
 • Αποφυγή λήψης ασπιρίνης 10 μέρες πριν το χειρουργείο
 • Διακοπή σίτισης και λήψης υγρών 10 ώρες πριν το χειρουργείο.
 • Προεγχειρητικός καρδιολογικός εργαστηριακός και ακτινολογικός έλεγχος
 • Ενημέρωση της αναισθησιολογικής ομάδας για τυχόν προβλήματα υγείας
 • Αναλυτική ενημέρωση του ασθενή για τις επόμενες δέκα μετεγχειρητικές ημέρες.

Το πρωί ο ασθενείς θα εισαχθεί στην κλινική με  σκοπό  να  προετοιμαστεί από το νοσηλευτικό προσωπικό. Ακολούθως  θα ολοκληρωθεί  ότι υπολείπεται από τον υποχρεωτικό προεγχειρητικό έλεγχο και θα οδηγηθεί στο θάλαμο νοσηλείας.

Στη χειρουργική αίθουσα θα παραμείνει για λίγα λεπτά στην προνάρκωση μέχρι να αποφασίσει  η αναισθησιολογική ομάδα  ότι μπορεί να προχωρήσει στη νάρκωση.

Το χειρουργείο διαρκεί  περίπου  2 ώρες. Ανάλογα με τη λειτουργική παρέμβαση (διάφραγμα- κόγχες- ιγμόρεια) μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά της μύτης ένας λεπτός σιλικονούχος νάρθηκας.

Στο εξωτερικό μέρος της μύτης και για την σταθεροποίηση των εξωτερικών δομών χρησιμοποιώ ένα θερμοπλαστικό νάρθηκα προσαρμοσμένο στη νέα μορφή της μύτης.

Ο ασθενής παραμένει στη χειρουργική αίθουσα για 10 με 15 λεπτά και αφού σταθεροποιηθεί αιμοδυναμικά μεταφέρεται στον θάλαμο νοσηλείας. Για τις επόμενες ώρες έχει ενδοφλέβιο όρο  για ενυδάτωση και για να λαμβάνει παυσίπονη και αντιβιοτική θεραπεία. Πολύ σημαντική είναι η τακτική και σωστή χρήση της παγοθεραπείας. Τοποθετείται ειδικός παγονάρθηκας μεταξύ μύτης και  ματιών ο οποίος εναλλάσσεται περίπου κάθε 10 λεπτά.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά το μετεγχειρητικό πρήξιμο και μελάνιασμα. Γίνεται ιδιαίτερη σύσταση τις πρώτες ώρες να αποφεύγει ο ασθενής το φύσημα της μύτης να φτερνίζεται με ανοιχτό το στόμα χωρίς να ασκεί πίεση στη μύτη και να είναι πολύ προσεκτικός στις μετακινήσεις του (πάντα με συνοδεία και παρουσία άλλου).

Οι περισσότεροι ασθενείς το βράδυ της ίδιας ημέρας εξέρχονται από την κλινική σε καλή κατάσταση.

Ποιες οι σύγχρονες τεχνικές; γίνεται χρήση υαλουρονικού ή laser;

Ρινοπλαστική

Στην ρινοπλαστική χρησιμοποιούνται πολλές νέες και διαφορετικές τεχνικές και μέθοδοι τα τελευταία χρόνια. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, τα χειρουργικά  ενδοσκόπια , η πιστή προεγχειρητική τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής που πρόκειται να διορθωθεί, η δυνατότητα στην χειρουργική ακρίβεια με τη χρήση του laser ,των υπερήχων, των διαθερμιών μου έχουν δώσει τη δυνατότητα της απόλυτα επιθυμητής αισθητικής διόρθωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό  οι διορθώσεις και οι παρεμβάσεις στο οστέινο και χόνδρινο σκελετό της μύτης να  είναι απόλυτα εντοπισμένες και ακριβείς όπως και ελάχιστα  τραυματικές.

Αυτό προσφέρει στους ασθενείς μου τη δυνατότητα για γρηγορότερη δραστηριοποίηση λόγω των μικρότερων κακώσεων. Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης σύγχρονων τεχνικών και δυνατοτήτων είναι η δημιουργία καλών συνθηκών σε περίπτωση που ο ασθενής θελήσει στο μέλλον να έχει μία δεύτερη αισθητική επιλογή για τη μύτη του. Η χρήση του υαλουρονικού μπορεί να  γεμίσει σημεία τα οποία μετεγχειρητικά χρειάζονται τροποποίηση.

Αυτή η πρακτική μπορεί να διορθώσει μικρές  ατέλειες πάντα όμως μετά το εξάμηνο από το χειρουργείο. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει υπομονή καθώς η αποκατάσταση και η τελική τροποποίηση της μύτης διαρκεί από 4 έως 8 μήνες ανάλογα με το είδος της παρέμβασης, το συνδυασμό λειτουργικής χειρουργικής και της σωστής και προσεκτικής μετεγχειρητικής φροντίδας της μύτης.

Η μύτη μετά το χειρουργείο είναι πρησμένη;

Εξωτερικά τοποθετώ ένα θερμοπλαστικό νάρθηκα για να συγκρατηθούν τα ρινικά οστά στη σωστή θέση. Εσωτερικά στα δύο ρουθούνια τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ σιλικονούχο νάρθηκα. Η τοποθέτηση  παγοκύστης αμέσως μετά το χειρουργείο για μία με δύο ημέρες μειώνει σημαντικά το αναμενόμενο οίδημα και το αιμάτωμα.

Συστήνω η χρήση της παγοκύστης να γίνεται για 5 με 10 λεπτά κάθε μία ώρα. Πάντα με προσοχή να μην ακουμπάει πάνω στο νάρθηκα και ούτε κατευθείαν στους οφθαλμούς.

Υπάρχει τεράστια διαφορά στο πρήξιμο, το οίδημα και το αιμάτωμα σε ασθενείς μου που ήταν τυπικοί  στην παγοθεραπεία και σε άλλους πού δεν την εφάρμοσαν.

Έτσι κι αλλιώς επειδή οι κακώσεις είναι ελάχιστες, εντοπισμένες και προβλέψιμες το πρήξιμο είναι ηπιότερο σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές. Το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα της ρινορραγίας όπου και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σπάνια και εύκολα  ελεγχόμενη.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Ρινοπλαστική διαδικασία

Το αποτέλεσμα  ο ασθενής μπορεί να το καταλάβει από την πρώτη κιόλας ημέρα παρότι έχει τον εξωτερικό νάρθηκα. Την έβδομη ημέρα πού αφαιρώ το νάρθηκα ο ασθενής έχει σαφέστατη εικόνα της νέας μύτης. Η αναπνοή του είναι σημαντικά βελτιωμένη , το πρήξιμο  και το μελάνιασμα έχουν υποχωρήσει.

Η διαδικασία επούλωσης των ιστών κρατάει από 4 έως 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μικροδιαφορές και  βελτιώσεις θα συμβαίνουν αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια της ανάπλασης και αποκατάστασης των ιστών. Αυτές οι διορθώσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από μέρα σε μέρα αλλά μόνο σε βάθος χρόνου.

Δραστηριότητες μετά τη ρινοπλαστική

Οι συνηθισμένες και καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να ξεκινήσουν μετά από τρεις με τέσσερις ημέρες. Αν η εργασία απαιτεί χειρονακτική προσπάθεια ή βρίσκεται σε περιβάλλον με χημικά, μολυσμένη ατμόσφαιρα, πολυκοσμία τότε θα πρέπει να επανέλθει ο ασθενής μετά από μία εβδομάδα. Σταδιακά μετά τη βδομάδα μπορεί να ξεκινήσει ήπια αερόβια άσκηση και άθληση όπως γρήγορο περπάτημα και πάντα σε χώρους ασφαλείς χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού στο σημείο του χειρουργείου.

Αθλητικές δραστηριότητες  με επαφή ή που απαιτούν ιδιαίτερη καταπόνηση , με αύξηση αρτηριακής πίεσης και παλμών καλό είναι να ξεκινούν μετά από 20 μέρες εφόσον μέχρι τότε η μετεγχειρητική πορεία είναι καλή. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από το κάθε ασθενή ,τη φυσική του κατάσταση ,τη σωματική του υγεία και τη συμμόρφωση στις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Η καλύτερη εποχή για ρινοπλαστική

Όλες οι εποχές του χρόνου με την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα και προσοχή είναι καλές και ικανές για να γίνει η επέμβαση. Σίγουρα προτιμότερη περίοδος για εμένα είναι μετά το καλοκαίρι, από τα μέσα φθινοπώρου έως και την άνοιξη. Οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας είναι οι καλύτερες γιατί δεν υπάρχει ζέστη και υγρασία που δυσκολεύει τη μετεγχειρητική αίσθηση και κατάσταση του ασθενούς.

Ένας άλλος λόγος που προσπαθώ να αποφύγω το καλοκαίρι είναι λόγω

 • της ανάγκης χρήσης γυαλιών ηλίου τα οποία βαραίνουν το ρινικό σκελετό
 • Παραμονή πολλών ωρών σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους
 • Απαγόρευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο και στις θαλάσσιες δραστηριότητες
 • Του ζεστούς μήνες ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αιμορραγίας είναι πάντα ψηλότερος από ότι τους δροσερούς

Ρινοπλαστική μαζί με ρινικό διάφραγμα

Ρινοπλαστική

Πολλές φορές μαζί με  την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος οι ασθενείς επιλέγουν να βελτιώσουν  και  αισθητικά  τη μύτη τους  ζητώντας μου να τους κάνω και  ρινοπλαστική.  Είναι μια  χειρουργική παρέμβαση  η  οποία με  την ίδια   αναισθησία  μπορεί  να διορθώσει  και  να  βελτιώσει   την  όψη,  το   σχήμα  και  την  γενικότερη εμφάνιση της μύτης. Ο σκοπός μου είναι  να πετύχω  μια  όμορφη  μύτη,  εναρμονισμένη και συμμετρική χωρίς υπερβολές. Μια  μύτη που θα ομορφαίνει το πρόσωπο χωρίς να  γίνεται αντιληπτή η χειρουργική παρέμβαση αλλά συγχρόνως και απόλυτα λειτουργική.

Κόστος και τιμές επέμβασης

Η ρινοπλαστική κατατάσσεται  στις αισθητικές επεμβάσεις. Αποζημιώνεται από  τα κρατικά και ιδιωτικά ασφαλιστικά  ταμεία  μόνο αν υπάρχει απόδειξη ( νοσηλεία , καταγραφή τροχαίου , τραυματισμού με ακτινογραφία) του εξωγενούς αιτίου που προκάλεσε την δυσμορφία.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει  και  λειτουργικό πρόβλημα (διάφραγμα , πολύποδες , ρινικές κόγχες  τότε  το  ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στις συμβεβλημένες  κλινικές  με  το κλειστό  ενοποιημένο νοσήλιο για την διόρθωση του διαφράγματος.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κατατάσσουν και κοστολογούν τη λειτουργική αποκατάσταση στις μεσαίας βαρύτητας. Ακόμα και τελείως ιδιωτικά, το συνολικό κόστος για τέτοιες επεμβάσεις είναι εύκολα πλέον διαχειρίσιμο διότι:

 • Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κλινικές όπου ο  υγιής ανταγωνισμός έχει εκτινάξει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τα πάνω αλλά συγχρόνως συγκρατούνται και  χαμηλά τα κόστη.
 • Λόγω της απλούστευσης της χειρουργικής πράξης  ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
 • Μειωμένα λειτουργικά έξοδα
 • Μειωμένος αναισθησιολογικός χρόνος

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση της μύτης σε συνδυασμό, πάντα με τη βελτίωση της λειτουργίας της εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μικρύνει η μύτη, να αλλάξει το συνολικό της σχήμα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη ρινοπλαστική εξαρτώνται από τους λόγους για τους οποίους κάνετε την επέμβαση: Η χειρουργική της μύτης μπορεί να πραγματοποιηθεί για αισθητικούς, για λειτουργικούς λόγους ή για συνδυασμό των δύο.  Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική για αισθητικούς λόγους, το κάνουν για να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους. Αυτοί που  επιλέγουν τη λειτουργική ρινοπλαστική στοχεύουν στην αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας, κάτι το οποίο αναβαθμίζει σημαντικά την συνολική ποιότητα ζωής τους.

Οι περισσότερες επεμβάσεις ρινοπλαστικής μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μόλις δύο ώρες. Ανάλογα με τη φύση της επέμβασης, ο χειρουργός θα σας ενημερώσει ακριβώς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τη διαδικασία.

Ένας πιστοποιημένος χειρουργός ΩΡΛ, εξετάζοντας προσεκτικά το ιατρικό σας ιστορικό και τις προσδοκίες σας, σας βοηθά να προσδιορίσετε αν η ρινοπλαστική είναι κατάλληλη για εσάς. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου σας και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τελικό αποτέλεσμα.

Καλέστε μας