orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που έχει σκοπό να αλλάξει την μορφή των αυτιών.  Συνήθως πρόκειται για αυτιά τα οποία είναι πεταχτά (αφεστώτα) . Όμως ωτοπλαστική θα κάνουμε για να διορθώσουμε και ανατομικές ιδιαιτερότητες του χόνδρου των πτερυγίων  (μεγάλη κόγχη).

Πιο σπάνιες περιπτώσεις ωτοπλαστικής αφορούν εκ γενετής ανωμαλίες στην ανάπτυξη των πτερυγίων είτε με πλήρη απουσία τους ή  με παρουσία μικρών υπολειμμάτων ( ανωτία , μικρωτία).

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει ωτοπλαστική;

Η οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης προβλημάτων αισθητικής στα αυτιά με την ωτοπλαστική μπορεί να ξεκινήσει μετά την ηλικία των 7 ετών. Είναι μία κατάλληλη ηλικία και για να διορθωθεί το αισθητικό πρόβλημα το οποίο  μπορεί να δημιουργήσει αιτία για  ενδοσχολικά πειράγματα ( bullying) ,  αλλά και γιατί έχει σχηματιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό από το χόνδρο του πτερυγίου.

Τις περισσότερες φορές απαιτείται μία παρέμβαση και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα. Είναι οι περιπτώσεις με τα αφεστώτα ώτα ( πεταχτά) . Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπως στις συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης των πτερυγίων των αυτιών όπου θα χρειαστούν περισσότερες από μία πλαστικές παρεμβάσεις για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διαταραχές στην ανάπτυξη και εσωτερικών μερών του αυτιού όπως του έξω ακουστικού πόρου ( ατρησία) και του μέσου ωτός όπου και αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν και να επιλυθούν σε συνδυασμό με το εξωτερικό αισθητικό αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν και γναθοπροσωπικές ιδιαιτερότητες οι οποίες σε συνδυασμό με τον εξειδικευμένο γναθοχειρουργό θα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί για επίλυση.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Απαιτεί γενική νάρκωση η ωτοπλαστική;

Στα μικρά παιδιά η γενική νάρκωση είναι απαραίτητη. Θα έρθουν σε επαφή με τον παιδοαναισθησιολόγο για να επιλεγεί η ασφαλέστερη και  κατάλληλη για το κάθε παιδί μέθοδος αναισθησίας. Στους ενήλικες και η τοπική αναισθησία μπορεί να εφαρμοστεί. Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι πολλές φορές τα σημεία τα οποία επιλέγουμε για την τοπική αναισθησία είναι σημεία τα οποία προκαλούν πόνο εκείνη την ώρα. Άρα το ιδανικότερο για έναν ενήλικα είναι να βρίσκεται σε μία ήπια χάλαση- μέθη με την κατάλληλη αναισθησιολογική υποστήριξη και η διενέργεια της ωτοπλαστικής να μπορεί ,με την κατάλληλη αναλγητική  υποβοήθηση ,να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής αν ο ασθενής προσέξει για τις επόμενες 10 μετεγχειρητικές ημέρες θα είναι μόνιμο. Διορθώσεις σε μικρολεπτομέρειες που θα ήθελε ο ασθενής να κάνει σε  δεύτερο  χρόνο είναι εφικτές και εύκολα εφαρμόσιμες.

Κύριο μέλημά μου είναι η αποφυγή της υπερδιόρθωσης, κυρίως στα παιδιά, και αυτό  για να έχουμε την επιλογή, όταν το παιδί ενηλικιωθεί και έχει τη δική  του αισθητική άποψη, να  μπορεί να επιτύχει αυτό που πραγματικά θέλει.

Ποια είναι η διαδικασία του χειρουργείου;

Ο ασθενής θα κάνει την εισαγωγή του στη χειρουργική κλινική νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Αφού έχει ελεγχθεί αναισθησιολογικά και έχει υποβληθεί σε επιτυχή προεγχειρητικό έλεγχο, τοποθετείται στον χειρουργικό του θάλαμο.

Στο χειρουργείο αφού λάβει μία ήπια προνάρκωση  οδηγείται στο χειρουργικό τραπέζι με το αυτί που θα χειρουργηθεί πρώτο σε ανώτερο επίπεδο. Σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις με δερματογράφο και επιλέγονται οι χειρουργικές τομές.

Ο χρόνος χειρουργείου ποικίλλει από μισή ώρα έως 1:30 ανάλογα με το είδος του προβλήματος,  αν είναι ένα ή δύο αυτιά και αν χρειάζεται και άλλη παρέμβαση για λειτουργικό πρόβλημα.

Τα αυτιά επιδένονται με ελαστικό επίδεσμο για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιεστική τοποθέτηση.

Τι αισθάνεται ο ασθενής μετά την ωτοπλαστική;

 • Η πιεστική επίδεση προκαλεί μία ήπια ενόχληση η οποία τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με τα συνήθη παυσίπονα.
 • Αίσθηση πληρότητας  και  μείωση  της ακοής.
 • Ίσως αναφέρει ήπιο πόνο στον αυχένα λόγω της χειρουργικής στάσης και θέσης της κεφαλής.
 • Κάποιοι αναφέρουν και χαμηλό βουητό.

Πότε θα βγει από την κλινική;

Το άλλο πρωί μετά τη χειρουργική αλλαγή του τραύματος και τοποθέτηση νέου πιεστικού ελαστικού επιδέσμου ο ασθενής, είτε είναι μικρό παιδί είτε ενήλικας , εξέρχεται με τις σχετικές οδηγίες.

Οδηγίες για μετά το χειρουργείο:

 • Η επίδεση θα μείνει για τρεις με τέσσερις ημέρες και στις 7 με 10 μέρες θα γίνει η αφαίρεση των ραμμάτων.
 • Αντιβιοτική αγωγή για μία εβδομάδα
 • Αντιβιοτική αλοιφή για 10 ημέρες
 • Παυσίπονη αγωγή εάν και εφόσον υπάρχει πόνος
 • Εφαρμογή κορδέλας κατά τον ύπνο για τις επόμενες 15 ημέρες
 • Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για 15 ημέρες
 • Αναρρωτική άδεια για μία εβδομάδα.

Κόστος ωτοπλαστικής

Η ωτοπλαστική είναι μία αισθητική επέμβαση γι αυτό και έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς την κάλυψη της από τον δημόσιο και ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Κάθε περίπτωση μπορεί να διεκπεραιωθεί με το δικό της τρόπο . Συστείνεται να υπάρχει συνεννόηση πριν το χειρουργείο για τη καλύτερη δυνατή οικονομική φόρμουλα.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!