...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Αφαίρεση Υπογνάθιου Αδένα

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι οι υπογνάθιοι αδένες;

Υπάρχουν δύο υπογνάθιοι αδένες δεξιά και αριστερά στη γωνία της κάτω γνάθου και ο ρόλος τους είναι, μαζί με τους υπόλοιπους σιελογόνους αδένες, η παραγωγή του σάλιου. Το σάλιο το διοχετεύουν στη στοματική κοιλότητα, κάτω από τη γλώσσα με τον πόρο τους .

Παθήσεις των υπογναθίων αδένων

 • Μικροβιακές φλεγμονές – σιελαδενίτιδες.

Ο αδένας πρήζεται, διογκώνεται, είναι ευαίσθητος στην ψηλάφηση και η περιοχή είναι ζεστή και ερυθρά.

Μπορεί να προκαλέσει πυρετό η δέκατα, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος και δυσκολία, πολλές φορές,  στην κατάποση. Συνυπάρχει με διόγκωση των γύρω από τον υπογνάθιο λεμφαδένων. Απαιτεί αντιβιοτική αγωγή , αναλγητική και αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Όταν αυτές οι φλεγμονές γίνονται συχνά και υποτροπιάζουν τότε υπάρχει μόνιμη αλλοίωση του υπογνάθιου , μειωμένη λειτουργικότητα, σταθερή διόγκωση και σκληρή σύσταση κατά την ψηλάφηση.

 • Σιελολιθίαση του υπογνάθιου αδένα.

Είναι αποτέλεσμα συχνών φλεγμονών, κακής στοματικής και οδοντικής υγιεινής, μειωμένης λήψης υγρών, πολυφαρμακίας.

Οι  λίθοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στον αδένα ή σε κάποιο σημείο του πόρου προς τη στοματική κοιλότητα.   Όταν προκαλούν στάση του σάλιου και φλεγμονή απαιτείται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής. Συγχρόνως, κατά τη διάρκεια της λήψης γεύματος, προτείνεται η μάλαξη της περιοχής με ελαφρό μασάζ για την καλύτερη και ευκολότερη παροχέτευση του σάλιου.

 • Όγκοι του υπογναθίου αδένα.

Γίνεται σχολαστική εξέταση όλης της περιοχής για τυχόν επέκταση -μετάσταση της νεοπλασίας όπως και για ανεύρεση άλλων πιθανών πρωτοπαθών  εστιών.

Ενδείξεις προς αφαίρεση υπογνάθιου αδένα

Εκτός από τη νεοπλασία του υπογνάθιου αδένα όπου η αφαίρεση του ίσως μαζί και με τους επιχώριους λεμφαδένες είναι μονόδρομος, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο υπογνάθιος αδένας αφαιρείται όταν φαρμακευτικά ή μικροεπεμβατικά δεν μπορεί να βρεθεί μόνιμη λύση.

Η αφαίρεση του σιελόλιθου  όταν βρίσκεται στον σιελογόνο πόρο κοντά στη στοματική κοιλότητα μπορεί να γίνει με διάνοιξη αυτού με τη βοήθεια τοπικής νάρκωσης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πού  οι λίθοι βρίσκονται κεντρικότερα του αδένα ή στις περιπτώσεις που η παραγωγή σιελολίθων  έχει βλάψει και τη λειτουργικότητα του αδένα, τότε θα πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος ο υπογνάθιος αδένας.

Ολική αφαίρεση υπογνάθιου  αδένα επιβάλλεται και στις περιπτώσεις της  χρόνιας υποτροπιάζουσας σιαλαδενίτιδας και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν είναι λειτουργικός ο αδένας αλλά εγκυμονεί και κινδύνους  για τη  γύρω περιοχή λόγω των συχνών μικροβιακών φλεγμονών.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Πώς γίνεται η διάγνωση της παθολογίας του υπογναθίου;

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού όπως και η ψηλάφηση της περιοχής με κατευθύνουν σε σημαντικό βαθμό προς τη σωστή διάγνωση.

Παρόλα αυτά και με την προοπτική σχεδιασμού χειρουργείου αφαίρεσης του υπογνάθιου αδένα μπορεί να είναι  απαραίτητες  και οι κάτωθι εξετάσεις είτε συνολικά ή και μεμονωμένα:

 • Γενική και μικροβιολογική εξέταση αίματος
 • Υπέρηχος της περιοχής
 • Αξονική τομογραφία τραχήλου
 • Μαγνητική τομογραφία τραχήλου
 • Βιοψία με λεπτή βελόνα

Ποιες οι συνέπειες από την αφαίρεση υπογνάθιου αδένα;

Λειτουργικά η παραγωγή του σιέλου είναι αρκετή και ικανοποιητική από τους υπόλοιπους σιελογόνους αδένες (όπως παρωτίδες, υπογλώσσιοι,  ελάσσονες σιελογόνοι της στοματικής κοιλότητας καθώς και ο έτερος αδένας. Αν δεν υπάρξουν μετεγχειρητικές επιπλοκές η αφαίρεση του σιελογόνου αδένα δεν θα επηρεάσει σε κάτι τον ασθενή.

Ποια είναι η διαδικασία του χειρουργείου;

Ο ασθενής  έρχεται σε επαφή με την αναισθησιολογική ομάδα και προγραμματίζεται ο προεγχειρητικός έλεγχος που είναι απαραίτητος. Την ημέρα του χειρουργείου ,εισάγεται στη χειρουργική κλινική νηστικός και χωρίς νερό από το προηγούμενο βράδυ. Μεταφέρεται στην χειρουργική αίθουσα όπου τοποθετείται με πλαϊνή υπερέκταση στο χειρουργικό τραπέζι.

Η τομή είναι εξωτερική, ακολουθώ πτυχή του δέρματος και είναι περίπου 2 με 3 cm. Δίνω την κατάλληλη προσοχή στην αποφυγή τραυματισμών νευρικών κλάδων του προσωπικού νεύρου, γλωσσικού νεύρου, και υπογλώσσιου νεύρου.

Η χρήση νευροδιεγέρτη μειώνει σημαντικά την πιθανότητα  τραυματισμού των νεύρων.

Η χρήση της διπολικής διαθερμίας εξασφαλίζει καθαρό και στεγνό χειρουργικό πεδίο το οποίο με την κατάλληλη μεγέθυνση του χειρουργικού ψηφιακού μικροσκοπίου οδηγεί με ασφάλεια την πλήρη αφαίρεση υπογνάθιου αδένα.

Μπορεί να τοποθετηθεί μία μικρή παροχέτευση η οποία αφαιρείται την επόμενη μέρα. Το τραύμα συρράπτεται με τεχνική πλαστικής ραφής και κλείνεται με πιεστική επίδεση.

Την επόμενη μέρα αφαιρείται η επίδεση, γίνεται καθαρισμός του τραύματος, αφαίρεση της παροχέτευσης και ο ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς και με σαφήνεια με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

 • Αντιβιοτική αγωγή για μία εβδομάδα
 • Παυσίπονη θεραπεία αν και εφόσον το χρειάζεται
 • Ήπια διατροφή , αποφεύφοντας τροφές με ιδιαίτερα ακραίες γεύσεις (ξινά ,πικρά, γλυκά ,αρμυρά).
 • Αναρρωτική άδεια για μία εβδομάδα
 • Αφαίρεση ραμμάτων σε 10 ημέρες

Κόστος της επέμβασης

Εξαρτάται από τον χειρουργικό χρόνο. Σε περίπτωση κακοήθειας θα πρέπει η αφαίρεση του υπογνάθιου να συνδυαστεί και με λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ο κρατικός δημόσιος φορέας καλύπτει πλήρως όλα τα είδη επεμβάσεων για αφαίρεση υπογναθίου αδένα.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ανάλογα με το είδος των καλύψεων που έχουν αναλάβει τις περισσότερες φορές αποζημιώνουν αυτό το χειρουργείο  σαν μία μεγάλη επέμβαση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο προεγχειρητικός φάκελος του ασθενή να είναι πλήρως τεκμηριωμένος για το είδος της πάθησης και τον σαφή λόγω ανάγκης της επέμβασης. Ο φάκελος συμπληρώνεται με το πρακτικό χειρουργείου και την ιστολογική απάντηση από την παθολογοανατομική εξέταση του αφαιρεθέντος υπογνάθιου αδένα. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει δημόσια η ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, τα οικονομικά χειρουργικά πακέτα είναι αρκετά ευέλικτα ούτως ώστε να μπορούν να καλυφθούν από την πλειοψηφία των ασθενών.

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλέστε μας