...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Αμυγδαλεκτομή

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

λαρυγγιτιδα

Τι είναι;

Αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική πράξη κατά την οποία αφαιρούνται οι αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος (άμυνα του οργανισμού) και βρίσκονται τοποθετημένες δεξιά και αριστερά στο εσωτερικό μέρος του λαιμού μπροστά από το φάρυγγα.

Αιτία αφαίρεσης αμυγδάλων

 • Οι συχνές και υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, οι φλεγμονές δηλαδή των αμυγδαλών, οι οποίες οφείλονται σε μικροβιακούς παράγοντες.
 • Η υπερτροφία των αμυγδαλών. Στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει έντονο ροχαλητό και διαταραχές κατά τον ύπνο, ενώ στους ενήλικες αποφρακτικό σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
 • Κακοσμία του στόματος . Αυτό το προκαλούν οι αμυγδαλές με τις χαρακτηριστικές κρύπτες οι οποίες συγκεντρώνουν υπολείμματα τροφών τα οποία προκαλούν έντονη κακοσμία.
 • Αιμορραγία από τις αμυγδαλές. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αλλά όταν συμβεί από ένα ή περισσότερα αγγεία της περιοχής των αμυγδαλών τότε επιβάλλεται η ολική αφαίρεση τους.
 • Αμυγδαλόλιθοι. Χαρακτηριστικά στερεά και σκληρά ξένα σώματα τα οποία παράγονται από τις αμυγδαλές. Τις περισσότερες φορές αποβάλλονται μόνα τους. Όμως δημιουργούν τοπική φλεγμονή πόνο και πολλές φορές αιμορραγία.
 • Κακοήθεια στην περιοχή των αμυγδαλών. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούνται οι αμυγδαλές μαζί με τους γύρω ιστούς και τους σκοτεινούς λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου.
 • Απόστημα που έχει δημιουργηθεί μία ή δύο φορές. Το περιαμυγδαλικό απόστημα δημιουργεί έντονο πόνο, δυσκαταποσία και μεγάλη κακουχία. Η συγκέντρωση του πύου γύρω από τον ιστό των αμυγδαλών πρέπει αρχικά να παροχετεύεται και σε δεύτερο χρόνο να αφαιρούνται οι αμυγδαλές.

Επεισόδια αμυγδαλίτιδας για αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή συνιστάται για την πρόληψη συχνών, επαναλαμβανόμενων επεισοδίων αμυγδαλίτιδας. Η συχνή αμυγδαλίτιδα ορίζεται γενικά ως:

 • Τουλάχιστον επτά επεισόδια τον προηγούμενο χρόνο
 • Τουλάχιστον πέντε επεισόδια το χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια
 • Τουλάχιστον τρία επεισόδια το χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής, είτε ενήλικας , είτε παιδί παρουσιάζει και άλλα παθολογικά προβλήματα, κυρίως του αναπνευστικού, τότε ο παραπάνω κανόνας μπορεί να τροποποιηθεί.

Για παράδειγμα όταν ένα παιδί έχει υπερτροφία στα κρεατάκια και συγχρόνως κάνει συχνές οξείες αμυγδαλίτιδες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται συχνά και το κατώτερο αναπνευστικό τότε η συχνότητα φλεγμονών μέσα στο χρόνο μπορεί να είναι και μικρότερη για να τεθεί η απόφαση για αμυγδαλεκτομή.

Άρα κάθε ασθενής μπορεί να κριθεί διαφορετικά είτε από τον ωτορινολαρυγγολόγο, είτε από τον παιδίατρο για το αν και εφόσον κάποιες από τις αμυγδαλίτιδες που κάνει είναι ικανές να τον οδηγήσουν στην αφαίρεση τους.

Αμυγδαλεκτομή λαρυγγιτιδα

Επιπλοκές μετά την αμυγδαλεκτομή

Η κυριότερη επιπλοκή και σοβαρότερη είναι η αιμορραγία. Συνήθως θα συμβεί την έβδομη με δέκατη μέρα όταν κατά τη διαδικασία της επούλωσης των ιστών αποκαλύπτονται αγγεία της περιοχής. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής την σταματάει μόνος του κάνοντας γαργάρες με παγωμένο νερό ή συνδυασμό παγωμένου νερού με οξυζενέ και τοποθέτηση παγοκύστης δεξιά και αριστερά στην εξωτερική μεριά του λαιμού. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτή συνεχιστεί τότε πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο για να γίνει καυτηρίαση του αγγείου.

Άλλες συνήθεις αλλά  όχι επικίνδυνες επιπλοκές και  συμπτώματα  είναι:

 • Αλλοίωση της φωνής για μία εβδομάδα με δέκα μέρες
 • Αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος λόγω σπασμού των μυών
 • Πόνος στην περιοχή του λαιμού που αντανακλά στα αυτιά
 • Οίδημα στην περιοχή της σταφυλής με αίσθημα ξένου σώματος κατά την κατάποση
 • Πυρετός την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και ίσως δέκατα τις επόμενες.
 • Αλλεργία σε κάποιο φάρμακο από την αναισθησία ή τα αντιβιοτικά.
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Οδηγίες πριν την αμυγδαλεκτομή

 • Διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων
 • Αποφυγή λήψης ασπιρίνης τουλάχιστον 10 ημέρες πριν
 • Αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους ιώσεων
 • Ενημέρωση του αναισθησιολογικού τμήματος για το πλήρες ιστορικό.
 • Αποφυγή λήψης φαγητού και νερού 10 ώρες πριν το χειρουργείο.
 • Πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση

λαρυγγιτιδα

Οδηγίες μετά την αμυγδαλεκτομή

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες. Αφού κινητοποιηθεί, ενυδατωθεί , λάβει  μία μικρή ποσότητα ρευστής τροφής, συνήθως παγωτό ή ζελέ, και τα ζωτικά του σημεία πίεση και σφίξεις είναι ικανοποιητικά, εξέρχεται από το νοσοκομείο με οδηγίες:

 • Το πρώτο βράδυ υπάρχει περίπτωση εμφάνισης πυρετού. Είναι μέσα στα αναμενόμενα μετεγχειρητικά συμβάντα και αντιμετωπίζεται με αντιπυρετική και παυσίπονη αγωγή.
 • Η διατροφή θα πρέπει να είναι για τις 5 επόμενες ημέρες μαλακή, κρύα ,εύκολη στην κατάποση χωρίς μπαχαρικά, όξινα και συστατικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τη χειρουργημένη περιοχή. Μετά την πέμπτη μέρα και ανάλογα με την μετεγχειρητική εξέλιξη οι τροφές μπορεί να γίνονται περισσότερο στέρεες αρκεί ο ασθενής να  μασάει καλά την τροφή του, έτσι ώστε να μην τραυματίζουν τα τοιχώματα του λαιμού.
 • Είναι πολύ σημαντικό για την γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση η καλή ενυδάτωση. Συστήνω τακτική και συχνή λήψη ροφημάτων και αφεψημάτων σε θερμοκρασία από παγωμένα έως δωματίου.
 • Αποφυγή σωματικής άσκησης περίπου για 10 ημέρες.
 • Λήψη αντιβιοτικής αγωγής για μία εβδομάδα
 • Παυσίπονη θεραπεία, πάντα σε συνεννόηση μαζί μου ,ούτως ώστε ο πόνος των 10 μετεγχειρητικών ημερών, να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιος.
 • Αποφυγή φωνητικής καταπονήσης για μία εβδομάδα
 • Επανεξέταση την 5η, 10η και 15η ημέρα στο ιατρείο μου για τον έλεγχο και τη διαδικασία της φυσιολογικής μετεγχειρητικής επούλωσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη δέκατη μέρα επανέρχονται πλήρως στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες.

Σύγχρονες τεχνικές αμυγδαλεκτομής

Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ  τα τελευταία χρόνια για την αφαίρεση των αμυγδαλών έχουν σκοπό τον λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και την μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

Χρησιμοποιώ τη διπολική διαθερμία ούτως ώστε μαζί με την αφαίρεση της κάψας των αμυγδαλών αντιμετωπίζω και την πλούσια αγγείωση της περιοχής. Το laser είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις νεοπλασιών, κρυπτικής αμυγδαλίτιδας και σμίκρυνσης υπερτροφικών αμυγδάλων.

Οι ραδιοσυχνότητες είναι ένα εργαλείο σημαντικό κατά τη διαδικασία συρρίκνωσης των αμυγδαλών σε περιπτώσεις αποφρακτικών καταστάσεων. Οι σύγχρονες τεχνικές μου δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνω το χειρουργείο χωρίς ράμματα και με αυξημένη ασφάλεια.

Αμυγδαλεκτομή και νάρκωση

Παλαιότερα, η αμυγδαλεκτομή γινόταν με τοπική αναισθησία. Ήταν μία οδυνηρή εμπειρία για όσους την είχαν υποστεί. Πλέον και με την ασφάλεια που παρέχει η εξέλιξη της αναισθησιολογίας, η επέμβαση γίνεται με  ήπια , γενική νάρκωση, με  πλήρη έλεγχο των  ζωτικών σημείων και των αεραγωγών και με απόλυτη ασφάλεια. Ο ασθενής είτε είναι ενήλικας, είτε μικρό παιδί, έχει τις αισθήσεις του αμέσως μετά την επέμβαση και είναι ικανός να εξέλθει από το νοσοκομείο σε λίγες ώρες. Η αναισθησιολογική μου ομάδα έχει τεράστια εμπειρία σε  περιστατικά χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.

Κόστος – Τιμές αμυγδαλεκτομής

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία μεσαία επέμβαση από άποψη βαρύτητας και κοστολογείται ανάλογα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο κρατικός ασφαλιστικός φορέας συμμετέχει πλήρως με το κρατικό νοσήλιο  είτε μόνο σε αμυγδαλεκτομή είτε σε συνδυασμό και με άλλες χειρουργικές πράξεις όπως αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων, κόγχες , μυριγγοτομή , φαρυγγοπλαστική κλπ.

Με τις σύγχρονες τεχνικές έχουμε μειώσει πολύ τον χειρουργικό χρόνο , το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και τα έξοδα νοσηλείας. Για αυτό το λόγο τα πακέτα που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές είναι ικανά να αντιμετωπιστούν από τους περισσότερους ασθενείς.

Στο κόστος της αμυγδαλεκτομής περιλαμβάνονται και οι τρεις έως τέσσερις μετεγχειρητικές επισκέψεις που χρειάζεται να κάνει ο ασθενής  στο ιατρείο μου.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

λαρυγγιτιδα

Αμυγδαλεκτομή σε παιδιά

Η αμυγδαλεκτομή στα μικρά παιδιά γίνεται για τους ίδιους λόγους που έχω ήδη αναφέρει. Συνήθως στα παιδιά προχωράμε και στην αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και ίσως κάποιες φορές στον έλεγχο των αυτιών με παρακέντηση ,μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

Αυτά γίνονται μαζί γιατί πολλές φορές οι λοιμώξεις των παιδιών αφορούν και τις τρεις αυτές περιοχές. Είναι πολύ συνηθισμένο ένα παιδάκι με υπερτροφικά κρεατάκια να έχει και υπερτροφικές αμυγδαλές. Αυτά του δημιουργούν προβλήματα στα αυτιά με συχνές ωτίτιδες και συλλογή υγρού και βαρηκοΐα. Επιβάλλεται κάθε φορά που  ένα παιδί οδηγείται για αμυγδαλεκτομή να ελέγχεται εκείνη την ώρα η πιθανότητα υπερτροφίας των αδενοειδών αλλά και τυχόν παθολογία που έχει παραμείνει στα αυτιά του. Είναι κρίμα να μην έχουμε εκμεταλλευτεί τη νάρκωση για την αμυγδαλεκτομή ούτως ώστε να ελέγξουμε και τις υπόλοιπες περιοχές.

Αιτία αφαίρεσης αμυγδάλων

 • Οι συχνές και υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, οι φλεγμονές δηλαδή των αμυγδαλών οι οποίες οφείλονται σε μικροβιακούςπαράγοντες.
 • Η υπερτροφία των αμυγδαλών. Στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει έντονο ροχαλητό και διαταραχές κατά τον ύπνο
 • Κακοσμία του στόματος λόγω των αμυγδαλών. Αυτό το προκαλούν οι αμυγδαλές με χαρακτηριστικές κρύπτες οι οποίες συγκεντρώνουν υπολείμματα τροφών τα οποία προκαλούν έντονη κακοσμία.
 • Αιμορραγία από τις αμυγδαλές. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αλλά όταν συμβεί από ένα ή περισσότερα αγγεία της περιοχής των αμυγδαλών τότε επιβάλλεται η ολική αφαίρεση τους.
 • Αμυγδαλόλιθοι. Χαρακτηριστικά στερεά και σκληρά ξένα σώματα τα οποία παράγονται από τις αμυγδαλές. Τις περισσότερες φορές αποβάλλονται μόνα τους. Όμως δημιουργούν τοπική φλεγμονή πόνο και πολλές φορές αιμορραγία.
 • Κακοήθεια στην περιοχή των αμυγδαλών. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούνται οι αμυγδαλές μαζί με τους γύρω ιστούς και τους σκοτεινούς λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου.Στα παιδιά κυρίως τα  λεμφώματα δημιουργούν υπερτροφία στον λεμφικό  ιστό.
 • Απόστημα που έχει δημιουργηθεί μία ή δύο φορές. Είναι σπάνιο στα  παιδιά . Το περιαμυγδαλικό απόστημα δημιουργεί έντονο πόνο, δυσκαταποσία και μεγάλη κακουχία. Η συγκέντρωση του πύου γύρω από τον ιστό των αμυγδαλών πρέπει αρχικά να παροχετεύεται και σε δεύτερο χρόνο να αφαιρούνται οι αμυγδαλές.

Σύγχρονες τεχνικές αμυγδαλεκτομής

Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ  τα τελευταία χρόνια για την αφαίρεση των αμυγδαλών έχουν σκοπό τον λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο καθώς και την μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

Χρησιμοποιώ τη διπολική διαθερμία ούτως ώστε μαζί με την αφαίρεση της κάψας των αμυγδαλών αντιμετωπίζω και την πλούσια αγγείωση της περιοχής.

Το laser είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις νεοπλασιών, κρυπτικής αμυγδαλίτιδας και σμίκρυνσης υπερτροφικών αμυγδάλων.

Οι ραδιοσυχνότητες είναι ένα εργαλείο σημαντικό κατά τη διαδικασία συρρίκνωσης των αμυγδαλών σε περιπτώσεις αποφρακτικών καταστάσεων.

Οι σύγχρονες τεχνικές μου δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνω το χειρουργείο χωρίς ράμματα και με αυξημένη ασφάλεια.

Επιπλοκές μετά την αμυγδαλεκτομή

Η κυριότερη επιπλοκή και σοβαρότερη είναι η αιμορραγία. Συνήθως θα συμβεί την έβδομη με δέκατη μέρα όταν κατά τη διαδικασία της επούλωσης των ιστών αποκαλύπτονται αγγεία της περιοχής. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής την σταματάει μόνος του κάνοντας γαργάρες με παγωμένο νερό ή συνδυασμό παγωμένου νερού με οξυζενέ και τοποθέτηση παγοκύστης δεξιά και αριστερά στην εξωτερική μεριά του λαιμού. Στα μικρά  παιδιά   αυτή  η διαδικασία   είναι δύσκολη . Καλύτερα  το παιδί με  αιμορραγία  να διακομίζεται  στο νοσοκομείο για να γίνει καυτηρίαση του αγγείου.

Άλλες συνήθεις αλλά όχι επικίνδυνες επιπλοκές και συμπτώματα είναι:

 • Αλλοίωση της φωνής για μία εβδομάδα με δέκα μέρες
 • Αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος λόγω σπασμού των μυών
 • Πόνος στην περιοχή του λαιμού και αντανακλαστικά στα αυτιά
 • Οίδημα στην περιοχή της σταφυλής με αίσθημα ξένου σώματος κατά την κατάποση
 • Πυρετός την πρώτημετεγχειρητική ημέρα και ίσως δέκατα  κατά τις επόμενες.
 • Αλλεργία σε κάποιο φάρμακο από την αναισθησία πίτα αντιβιοτικά.

Μία σημαντική διαφορά κατά την αμυγδαλεκτομή των παιδιών με τους ενήλικες  είναι η ευκολότερη και συντομότερη αφαίρεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιστοί δεν έχουν υποστεί την πληθώρα των φλεγμονών που συμβαίνει σε ενήλικες και δεν έχουν αναπτύξει νεοαγγείωση και συμφύσεις. Για το λόγο αυτό ο μετεγχειρητικός πόνος στα παιδιά είναι ηπιότερος και πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενος.

Χαρακτηριστικό μετεγχειρητικό σύμπτωμα στα παιδιά είναι η ανάρροια  υγρών, κυρίως γάλα τις πρώτες πέντε με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει όταν οι αμυγδαλές και τα  κρεατάκια  που αφαιρέθηκαν ήταν υπερτροφικά με αποτέλεσμα η περιοχή του φάρυγγα να χρειάζεται το χρόνο της για να λειτουργήσει απόλυτα φυσιολογικά για την κατάποση των υγρών.

Χαρακτηριστική είναι και η ψιλή – χαδιάρικη φωνή των παιδιών για πέντε με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο και η σιελόρροια τον πρώτων  δύο-τριών ημερών. Όλα αυτά είναι συμπτώματα τα οποία γρήγορα αποκαθίσταται 100%.

Αμυγδαλεκτομή και παιδο αναισθησιολόγος

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την αναισθησία για την αμυγδαλεκτομή να τη χορηγεί πάντα εξειδικευμένος σε ΩΡΛ παιδο αναισθησιολόγος.

Συνεργάζομαι τα τελευταία 20 χρόνια με την παίδο αναισθησιολογική μου ομάδα με απόλυτη ασφάλεια και  επιτυχία . Τα παιδάκια μετά το χειρουργείο παρακολουθούνται από τον παιδοαναισθησιολόγο στο θάλαμο της ανάνηψης και τα παραδίδουμε μαζί στη μητέρα και τον πατέρα με απόλυτη ασφάλεια.

Το παιδί θα παραμείνει στο θάλαμο νοσηλείας για παρακολούθηση για περίπου 10 ώρες. Θα εξέλθει αφού διαπιστωθούν ότι τα ζωτικά του σημεία είναι φυσιολογικά.

Συμβουλές για μετά την αμυγδαλεκτομή των παιδιών

Το πρώτο βράδυ προτείνω το παιδί να κοιμηθεί με έναν από τους δύο γονείς. Αυτό πιθανά να ξυπνάει μέσα στη νύχτα και να θέλει να αισθάνεται την ασφάλεια του γονιού του δίπλα του.

Σε κάποια  μικρότερα παιδάκια παρατηρούμε μία άρνηση για σίτιση τις επόμενες δύο με πέντε ημέρες. Αυτό συμβαίνει διότι έχοντας αλλάξει η ανατομία της περιοχής του λαιμού τους αυτό τα παραξενεύει με αποτέλεσμα ενώ μπορούν, να αρνούνται να καταπιούν.

Επιμένω αρχικά κυρίως  στην ενυδάτωση και κατόπιν στη σίτιση. Θα πρέπει ο γονιός να έχει μεγαλύτερη υπομονή μέχρι να ξεπεραστούν αυτές οι πρώτες μέρες.

Καλέστε μας