...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι;

Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται στο λάρυγγα για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους.

Το χειρουργικό λαρυγγοσκόπιο είναι άκαμπτος μεταλλικός σωλήνας που τοποθετείται μέσω του στόματος του ασθενή με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φτάσει η άκρη του στο λάρυγγα. Σε εκείνο το σημείο η οπτικοποίηση της βλάβης γίνεται με χειρουργικό μικροσκόπιο και πλέον τα δύο ελεύθερα χέρια μου μπορούν να χρησιμοποιούν ότι μικροεργαλείο χρειάζεται η συγκεκριμένη βλάβη. Όλα αυτά γίνονται με την κατάλληλη αναισθησιολογική υποστήριξη του ασθενή.

Πού χρησιμοποιείται η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Για διαγνωστικούς λόγους:

 • Λήψη βιοψιών σε ύποπτες περιοχές του λάρυγγα.
 • Μετεγχειρητική παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών.
 • Σταδιοποίηση νεοπλασιών.

Για θεραπευτικούς λόγους:

 • Φωνοχειρουργικές επεμβάσεις
 • Αφαίρεση οζιδίων των φωνητικών χορδών
 • Αφαίρεση πολυπόδων λάρυγγα
 • Εκτομή κύστεων
 • Διάνοιξη συμφύσεων
 • Αποκατάσταση δύσπνοιας σε απαγωγική παράλυση λάρυγγα
 • Βελτίωση της φώνησης σε προσαγωγική παράλυση
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων με εισρόφηση τροφών
 • Αφαίρεση πρώιμων καρκινικών εντοπίσεων
 • Ογκοχειρουργική με εκτομές τμημάτων του λάρυγγα υπό την ακρίβεια των λέιζερ.

Πόσο ασφαλής είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Η φιλοσοφία της μικρολαρυγγοσκόπησης είναι η ίδια τα τελευταία 100 χρόνια. Δηλαδή πως ο χειρουργός θα φτάσει στη βλάβη του λάρυγγα και θα την αφαιρέσει.

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας μου έχει δώσει χειρουργικές επιλογές και δυνατότητες που πριν 30 χρόνια (όταν ξεκίνησα την ειδικότητα ) ούτε καν μπορούσα  να φανταστώ. Μικροσκόπιο χειρουργικό υψηλής ευκρίνειας ,  laser ,  οπτικές ίνες ,  διαθερμίες ακριβείας , χειρουργικοί  υπέρηχοι ραδιοσυχνοτήτων και καταγραφικά μόνιτορ έχουν απλοποιήσει το έργο μου , έχουν μειώσει σημαντικά το χειρουργικό μου χρόνο και έχουν μεγιστοποιήσει τα θεραπευτικά οφέλη των ασθενών μου.

Αυτό γίνεται διότι μου επιτρέπει:

 • να φτάσω εύκολα στην περιοχή της βλάβης
 • να τη μεγενθύνω τόσο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα παράπλευρου τραυματισμού
 • να έχω σε πλήρη οπτικό έλεγχο όλο το λάρυγγα και τις δομές του
 • να αφαιρώ με μεγάλη ακρίβεια τη βλάβη
 • κάνοντας συγχρόνως καταγραφή όλο το χειρουργικό χρόνο
 • και στο τέλος επιμελή και σίγουρη αιμόσταση.
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Λαρυγγοσκόπηση πριν τη μικρολαρυγγοσκόπηση

Για να είναι απόλυτα επιτυχής η μικρολαρυγγοσκόπηση θα πρέπει όλα να ξεκινούν από τη σωστή διαγνωστική αφετηρία.  Το λεπτομερές ιστορικό που θα πάρω από έναν ασθενή με διαταραχή φωνής περιλαμβάνει τις ερωτήσεις:

 • Τα συμπτώματα άρχισαν ξαφνικά η σταδιακά;
 • Από πότε;
 • Υπήρξε κάποια λοίμωξη;
 • Άλλα συμπτώματα ,  παθήσεις  , λήψη φαρμάκων
 • Καπνίζετε και πόσο;
 • Πίνετε και πόσο συχνά;
 • Έχετε στρες αυτή την περίοδο;

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού είναι πολύ σημαντική η φωνητική εκτίμηση του ασθενούς. Αυτό το αξιολογώ  στην διάρκεια της συνομιλίας μας (ποιότητα φωνής , τρόπος ομιλίας και αναπνοής  , σωστή εισπνοή – εκπνοή  ) αλλά και κατά τις φωνητικές δοκιμασίες που θα χρειαστεί να κάνει ο ασθενής μου. Το επόμενο στάδιο είναι η κλινική εξέταση η οποία τις περισσότερες φορές μου δίνει και την τελική διάγνωση. Ένας πλήρης ΩΡΛ έλεγχος με προσεκτική ψηλάφηση του τραχήλου είναι απαραίτητος πριν τη λαρυγγοσκόπηση, την βασικότερη εξέταση ελέγχου του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Τι είναι η λαρυγγοσκόπηση;

Λαρυγγοσκόπηση είναι η μέθοδος ελέγχου του λάρυγγα. Χρησιμοποιώ το εύκαμπτο ρινο-λαρυγγοσκόπιο το οποίο μέσω της μύτης το κατευθύνω στο λάρυγγα. Αν ο ασθενής έχει στενή μύτη η έντονα αντανακλαστικά τότε χρησιμοποιώ αναισθητικό τοπικό σπρέι.

Η εξέταση όταν έχει από πριν περιγραφεί  σωστά στον ασθενή γίνεται άνετα ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Παραλλαγή είναι ο απευθείας έλεγχος του λάρυγγα με άκαμπτο ενδοσκόπιο 70 μοιρών. Και οι δύο τρόποι είναι απλοί εύκολοι και άκρως διαγνωστικοί. Θα εφαρμόσω αυτόν που θα κάνει τον ασθενή μου να αισθάνεται πιο άνετα. Όταν η κάμερα φτάσει σε σημείο που καταγράφει τις κινήσεις των φωνητικών χορδών τότε υποδεικνύω στον ασθενή μου να κάνει κάποιους ήχους για να μελετήσω την κινητικότητα των δομών του λάρυγγα. Συνήθως η εξέταση  σε ένα καλά συνεργαζόμενο ασθενή κρατάει γύρω στο ένα με ενάμιση λεπτό. Ο ασθενής δεν πρέπει να είναι φαγωμένος για να μην έχει  έντονα αντανακλαστικά κατά την εξέταση.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Προετοιμασία για μικρολαρυγγοσκόπηση

Διακοπή νερού και τροφής 10 ώρες πριν το χειρουργείο. Σε προγραμματισμένο πρωινό χειρουργείο ο ασθενής θα σταματήσει την λήψη τροφής και υγρών  στις 11:00 το βράδυ. Το πρωί του χειρουργείου μόνο αν παίρνει κάποιο αντιυπερτασικό φάρμακο με λίγο νερό και ένα ήπιο χαλαρωτικό που θα δώσει η αναισθησιολογική μου ομάδα. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της χειρουργικής μου προσέγγισης , ασφάλειας και ακρίβειας διαδραματίζει η έμπειρη αναισθησιολογική μου ομάδα. Η σωστή προετοιμασία , η κατάλληλη προνάρκωση , η τοπική αναισθησία, η μέθη, η γενική νάρκωση, η ελεγχόμενη υπόταση και η μετεγχειρητική αναλγησία απαιτεί καταρτισμένη αναισθησιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα χειρουργεία κεφαλής και τραχήλου.   Αν ο ασθενής κάνει λήψη αντιπηκτικών, τα σταματά 4-5 μέρες πριν. Οι περισσότεροι καρδιολόγοι τα αντικαθιστούν με υποδόριες αντιπηκτικές ενέσεις. Ο νοσηλευτής θα φροντίσει την προετοιμασία για τη χειρουργική αίθουσα , αφαιρούνται οδοντοστοιχίες , κοσμήματα, γυαλιά όρασης, ακουστικά βοηθήματα και ο ασθενής λαμβάνει μία ήπια προνάρκωση.

Μικρολαρυγγοσκόπηση μετεγχειρητικά

Μετά το χειρουργείο παραμένω με τον ασθενή μου λίγη ώρα στην αίθουσα ανάνηψης μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αισθανθεί απόλυτα καλά. Κατόπιν μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας όπου παραμένει για λίγες ώρες. Ενυδατώνεται  σταδιακά και κινητοποιείται προσεκτικά. Συνήθως μετά από 4-5 ώρες εξέρχεται σε άριστη κατάσταση από το νοσοκομείο.

Η διατροφή τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες θα είναι ήπια, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και γεύσεις ( όχι πικάντικα ,ξινά ,τηγανιτά). Αποφεύγουμε ανθρακούχα και αλκοόλ για 4 με 5 ημέρες. Δίνω οδηγίες για τον τρόπο ομιλίας εξατομικευμένα. Ανάλογα με το χειρουργικό πρόβλημα απαιτείται άλλου βαθμού φωνητική καταπόνηση. Δίνω αναρρωτική άδεια από μία έως δύο εβδομάδες ανάλογα με το είδος εργασίας και σημείωμα προς τον ιατρό εργασίας για την κατάλληλη αντιμετώπιση του εργαζόμενου.

Μικρολαρυγγοσκόπηση κόστος – Είναι προσιτές οι τιμές;

Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μία χειρουργική πράξη που απαιτεί χειρουργό ,αναισθησιολόγο , κλινική και βιοψία. Καλύπτεται από όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως 100%. Ο κρατικός φορέας με το νοσήλιο που δικαιολογεί για αυτό το χειρουργείο συνήθως καλύπτει πλήρως τα έξοδα νοσηλείας. Σε ασθενείς που δεν έχουν κάποια ασφαλιστική κάλυψη υπάρχουν πολλές επιλογές κλινικών που δίνουν οικονομικά πακέτα, αρκετά δελεαστικά και σίγουρα όχι απαγορευτικά για  ένα απλό εργαζόμενο. Πάντως το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί και από το είδος της βλάβης , τον χειρουργικό χρόνο και τα πιθανά αναλώσιμα που θα χρησιμοποιήσω. Συνήθως η προεγχειρητική διαγνωστική εκτίμηση που κάνω στο ιατρείο μου περιλαμβάνει και επιλογές χειρουργικές που μπορούν να καλυφτούν από όλους τους ασθενείς.

 

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλέστε μας