...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Διάφραγμα

Τι είναι το Ρινικό Διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί μια ανατομική δομή από οστό και χόνδρο που χωρίζει το εσωτερικό της μύτης στη μέση. Καλύπτεται από τον ρινικό βλεννογόνο, ο οποίος έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, ενώ ιδανικά δημιουργεί τον ίδιο χώρο στη δεξιά και αριστερή ρινική θαλάμη.

Στο 80% των ανθρώπων το ρινικό διάφραγμα δεν είναι στη μέση γραμμή. Έχει απόκλιση, παρεκτόπιση ή ανατομικές ιδιαιτερότητες (πχ σκολίωση, οστικές άκανθες ,παραμόρφωση του  χόνδρου.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με την επισκόπηση της μύτης. Έντονα στραβή μύτη με ανισομεγέθη ρουθούνια και εξωτερική δυσμορφία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει πρόβλημα και στο διάφραγμα.

Η πιο απλή ΩΡΛ εξέταση δηλαδή  η πρόσθια ρινοσκόπηση θα καταδείξει το πρόβλημα. Η χρήση οπτικών ινών και ενδοσκοπίων θα αναδείξει τις λεπτομέρειες και τις ακριβείς θέσεις του προβλήματος. Η απλή ακτινογραφία όπως και η αξονική τομογραφία θα αποδώσει το πρόβλημα όπως και πιθανές παράπλευρες παθολογικές καταστάσεις  στα  ιγμόρεια , στο ρινοφάρυγγα, ρινικούς  πολύποδες, κύστεις κλπ.

Ποια τα αίτια;

Με ένα πολύ καλό ιστορικό μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε την αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα. Τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες, πτώσεις,  τροχαία ατυχήματα, άμεσα χτυπήματα σε συμπλοκές είναι αιτίες που ο ασθενής περιγράφει ως την έναρξη του προβλήματος.

Δυσκολίες κατά τη γέννηση, βλάβες του συνδετικού ιστού, συχνές καυτηριάσεις, συχνή χρήση ουσιών ( ρινικών spray, ναρκωτικές  ουσίες ) είναι καταστάσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Όταν δεν προϋπάρχουν τέτοιες αιτίες τότε είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής ανάπτυξης δηλαδή διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης των ρινικών δομών.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Βασικά συμπτώματα – Επιπτώσεις

Διάφραγμα

Η σκολίωση  ή παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει:

 1. δυσκολία στην αναπνοή από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινώνεται την νύχτα κατά την κατάκλιση ,στις αθλητικές δραστηριότητες ή σε καταστάσεις αυξημένης υγρασίας.
 2. συχνές ρινορραγίες λόγω της ξηρασίας του ρινικού βλεννογόνου, των αυξημένων αντιστάσεων στη ροή του αέρα και πιθανότατα από την κατάχρηση ρινικών αποσυμφορητικών. Οι υπερβολικά συχνές και έντονες  προσπάθειες  καθαρισμού της μύτης τραυματίζουν εύκολα τα ρινικά αγγεία.
 3. συχνές λοιμώξεις της παραρρίνιας χώρας, υποτροπιάζουσες οξείες παραρρινοκολπίτιδες ( ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα , μετωπιαία κολπίτιδα ) . Οι ρινικές εκκρίσεις βρίσκουν εύκολη πρόσβαση προς το πίσω  μέρος της  μύτης  (οπισθορρινική καταρροή ) με αποτέλεσμα επίμονο, ξηρό , ενοχλητικό βήχα και αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό.
 4. επίταση συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
 5. επίμονη και συχνή κεφαλαλγία με εντόπιση στο πρόσθιο μέρος του προσώπου  και πολλές φορές επιδεινούμενη με τις κινήσεις της κεφαλής.
 6. διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου. Μπορεί επίσης να προκληθεί   ροχαλητό σε κάποιες φάσεις του ύπνου ακόμα και συχνά επεισόδια απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με εμφάνιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ύπνος δεν είναι ο φυσιολογικός, ο ασθενής δεν ξεκουράζεται και οι συνέπειες ( εύκολη κόπωση,  μειωμένη συγκέντρωση,  υπνηλία )  είναι έκδηλες  την επόμενη μέρα.

Θεραπεία – Επιλογές

Διάφραγμα

Από τη στιγμή που ο ΩΡΛ διαπιστώσει τη βλάβη στο ρινικό διάφραγμα θα πρέπει να δώσει την κατάλληλη εξατομικευμένη λύση στον ασθενή. Κάθε πρόβλημα έχει τις ιδιαιτερότητές του ,όμως υπάρχουν γενικές αρχές στη διόρθωση αυτών των προβλημάτων. Στις μη επεμβατικές  μεθόδους και  προτάσεις αναφέρω:

 • Ρινικές ταινίες
 • Ρινικούς διαστολείς
 • Σύστημα ρινικών πλύσεων για καθαρισμό και  αποσυμφόρηση
 • Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας
 • Βελονισμό

Οι μη επεμβατικές επιλογές βελτιώνουν την ποιότητα της ρινικής   αναπνοής χωρίς να δίνουν οριστική λύση. Μόνιμη λύση στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος θα δώσουν οι επεμβατικές – χειρουργικές τεχνικές.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Εγχείρηση ρινικού διαφράγματος – Διαφραγματοπλαστική  (λειτουργική)

Η φιλοσοφία μου είναι η ελάχιστη, στοχευόμενη, καλά μελετημένη παρέμβαση στο ρινικό πρόβλημα. Αυτό απαιτεί άριστη προεγχειρητική χαρτογράφηση των προβλημάτων της μύτης. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιώ τις χειρουργικές κακώσεις. Οι νέες εξελιγμένες δυνατότητες εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια χωρίς ιστικούς  τραυματισμούς. Χρησιμοποιώντας τις ενδοσκοπικές οπτικές ίνες και τις κάμερες  υψηλής   ευκρίνειας  με τα υπόλοιπα μικροχειρουργικά εργαλεία έχω την απαραίτητη ασφάλεια, ακρίβεια αλλά και την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική και διεγχειρητική αιμορραγία.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της χειρουργικής μου προσέγγισης, ασφάλειας και ακρίβειας διαδραματίζει η έμπειρη αναισθησιολογική μου ομάδα.

Η σωστή προετοιμασία, η κατάλληλη προνάρκωση, η τοπική αναισθησία, η μέθη, η γενική νάρκωση, η ελεγχόμενη υπόταση και η μετεγχειρητική αναλγησία απαιτεί καταρτισμένη αναισθησιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα χειρουργεία κεφαλής και τραχήλου.

LASER και Υπέρηχοι για το ρινικό διάφραγμα

Ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως το λέιζερ, οι διαθερμίες  (μονοπολικές – διπολικές) ,οι υπέρηχοι, οι ραδιοσυχνότητες, τα ατραυματικά οστεογλύφανα δημιουργούν συνθήκες:

 • Ατραυματικές (όχι κακώσεις, μελάνιασμα, πρήξιμο).
 • Αναίμακτες χωρίς πωματισμό και γάζες στα ρουθούνια.
 • Ανώδυνες και με γρήγορη επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση του ασθενούς.
 • Μέγιστου ποσοστού βελτίωσης
 • Χαμηλού κόστους.

Συμβουλές  για τέλειο χειρουργικό αποτέλεσμα

Η συμβουλή μου στους ασθενείς με πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα είναι να το διορθώνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να μην χρησιμοποιούν ρινικά αποσυμφορητικά spray, να καθαρίζουν συχνά τη μύτη τους με φυσιολογικό ορό, να αποφεύγουν τους χώρους με σκόνη, χημικά και τοξικά βλαβερά στοιχεία, να λαμβάνουν πάντα και σωστά τη θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα όπως και την αγωγή για τη χρόνια ή οξεία ιγμορίτιδα που έχουν.

Όταν οι ασθενείς φροντίζουν για τα παραπάνω τότε τα οφέλη από τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι τα μέγιστα όπως:

 • Χειρουργείο που διαρκεί λίγη ώρα περίπου 30 με 40 λεπτά.
 • Ο ασθενής αναπνέει από τη μύτη από την πρώτη στιγμή χωρίς πωματισμό.
 • Αποφυγή τοποθέτησης γαζών αλλά φύλλα σιλικόνης.
 • Εξιτήριο την ίδια ημέρα.
 • Δεν υπάρχει πρήξιμο, μελάνιασμα, αιμορραγία.
 • Δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνικών  ( laser /υπέρηχοι )
 • Μειωμένο το κόστος λόγω ολιγόωρης παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Πλήρης κάλυψη του κόστους από τις ιδιωτικές ασφάλειες
 • Συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
 • Δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στην επιλογή των ασθενών.
 • Γρήγορη επάνοδος στην εργασία του

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το  ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στις συμβεβλημένες  κλινικές με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο για την διόρθωση του διαφράγματος. Οι ιδιωτικές  ασφαλιστικές  εταιρείες   κατατάσσουν και  κοστολογούν  την συγκεκριμένη   επέμβαση στις  μεσαίας  βαρύτητας. Ακόμα  και  τελείως  ιδιωτικά το  συνολικό  κόστος για τέτοιες  επεμβάσεις είναι  εύκολα πλέον διαχειρίσιμο  διότι:

 • Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κλινικές όπου ο υγιής ανταγωνισμός έχει εκτινάξει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τα πάνω αλλά συγχρόνως συγκρατούνται και  χαμηλά τα κόστη.
 • Λόγω της απλούστευσης της χειρουργικής πράξης ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
 • Μειωμένα λειτουργικά έξοδα
 • Μειωμένος αναισθησιολογικός χρόνος

Ρινοπλαστική μαζί με ρινικό διάφραγμα

Πολλές φορές μαζί με  την διόρθωση  του  ρινικού διαφράγματος   οι ασθενείς επιλέγουν να βελτιώσουν  και  αισθητικά  τη μύτη τους  ζητώντας μου να τους κάνω και  ρινοπλαστική.  Είναι μια  χειρουργική παρέμβαση  η  οποία, με  την ίδια   αναισθησία , μπορεί  να διορθώσει  και  να  βελτιώσει   την  όψη ,  το   σχήμα  και  την  γενικότερη εμφάνιση   της  μύτης . Ο σκοπός μου είναι  να πετύχω  μια  όμορφη  μύτη  ,  εναρμονισμένη και συμμετρική χωρίς υπερβολές . Μια  μύτη που θα ομορφαίνει το πρόσωπο χωρίς να  γίνεται αντιληπτή η χειρουργική παρέμβαση.

Διάφραγμα

Καλέστε μας