...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Ωτοσκλήρυνση – Αναβολεκτομή

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι η ωτοσκλήρυνση;

Είναι μία κληρονομική πάθηση η οποία προκαλεί βαρηκοΐα. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες 30-40 ( ετών ) και τις περισσότερες φορές ο ένας από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει την ίδια νόσο. Οφείλεται στο ότι ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί φυσιολογικά διότι ένα από τα τρία μικρά οστάρια του μεσαίου αυτιού δεν μπορεί λόγω καθήλωσης του να μεταδώσει τον ήχο στο εσωτερικότερο μέρος του αυτιού.

Τι είναι η αναβολεκτομή / αναβολοτομή;

Το οστάριο που καθηλώνεται στην ωτοσκλήρυνση ονομάζεται αναβολέας και η χειρουργική του προσέγγιση έχει σκοπό την άρση του εμποδίου στη μετάδοση του ήχου.

Η επέμβαση που γίνεται για την αντικατάσταση αυτού του οσταρίου η τμήματος του ονομάζεται αναβολεκτομή η αναβολοτομή.

Η πρόθεση από τιτάνιο η teflon που αντικαθιστά τον ακινητοποιημένο αναβολέα παίζει το ρόλο του πιστονιού το οποίο πλέον με  την κίνηση του και  χωρίς κόλλημα μεταδίδει τον ήχο στο εσωτερικό μέρος του αυτιού.

Συμπτώματα ωτοσκλήρυνσης

 • Βαρηκοΐα. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο αναφέροντας τη μειωμένη του ακοή. Αισθάνεται μπούκωμα στο αυτί και τις περισσότερες φορές πιστεύει ότι χρειάζεται καθάρισμα από κυψελίδα.
 • Βουητό στο αυτί. Συνήθως εμφανίζεται κάποια χρόνια μετά από την έναρξη της βαρηκοΐας. Μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά χαμηλών  συχνοτήτων (σαν να δουλεύει ένα ψυγείο) ή υψηλών συχνοτήτων (σα να ακούσει τζιτζίκια ή φύσημα) .
 • Ακούει καλύτερα σε θορυβώδες περιβάλλον.

Πώς επιβεβαιώνεται η ωτοσκλήρυνση;

Με ένα πλήρη ακουολογικό έλεγχο η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης είναι εύκολη.

 • ακουόγραμμα,
 • τυμπανόγραμμα,
 • ηχητικά αντανακλαστικά
 • έλεγχο με τονοδότες,
 • ωτοσκόπηση,
 • ωτομικροσκόπηση

Στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε αναβολεκτομή τότε θα ζητήσω:

Αξονική τομογραφία λιθοειδών οστών για να αποκλείσω κάποια άλλη συγγενή πάθηση ή κάποια άλλη περίπτωση που να προκαλεί παρόμοιου τύπου βαρηκοΐα αγωγιμότητας.

Πότε πρέπει να γίνει η αναβολεκτομή;

Αν από τον ακουολογικό έλεγχο αποδειχθεί και τεθεί η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης  το χειρουργείο είναι η λύση επιλογής στις περιπτώσεις που το ακουστικό νεύρο παραμένει φυσιολογικό. Στο συνήθη ακουολογικό έλεγχο μπορούμε να διαπιστώσουμε την καλή λειτουργικότητα του νεύρου και να είμαστε σχεδόν σίγουροι για το προσδόκιμο βελτίωσης της ακοής.

Έτσι και αλλιώς η βελτίωση της ακοής εκτός από τον εργαστηριακό έλεγχο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον ασθενή μία με δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Ασθενείς με ωτοσκλήρυνση στους οποίους το ακουστικό νεύρο έχει εκφυλιστεί αποφεύγουμε να τους υποβάλουμε σε αυτήν την επέμβαση. Η βελτίωσή τους θα είναι ελάχιστη ενώ οι πιθανότητες μιας μικρής μετεγχειρητικής επιπλοκής θα είναι υπαρκτές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρότασή μου είναι για διπλή εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ούτως ώστε ο ασθενής να αποκτήσει ξανά, χωρίς το χειρουργείο, ποιοτική αμφίπλευρη ακοή.

Διαδικασία χειρουργείου

Η εξειδικευμένη αναισθησιολογική μου ομάδα θα πάρει πολύ καλό και πλήρες  ιστορικό από τον ασθενή διότι είναι σημαντική η συμβολή της αναισθησίας στην επιτυχή εξέλιξη του χειρουργείου.

Ο ασθενής βρίσκεται την ώρα του χειρουργείου σε μία ελεγχόμενη υπόταση ούτως ώστε το χειρουργικό πεδίο να είναι καθαρό και χωρίς αιμορραγικές εστίες. Γι αυτόν το λόγο χρησιμοποιώ τα τελευταία 20 χρόνια εξειδικευμένους πάνω σε αυτό το χειρουργείο αναισθησιολόγους.

Η τομή γίνεται μέσα στον ακουστικό πόρο του αυτιού. Με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου υψηλής ευκρίνειας ή ενδοσκοπίου 0 και  30 μοιρών ανασηκώνω το τύμπανο και ερευνώ τη κοιλότητα του μέσου ωτός.

Αφού αποκλειστεί άλλη παθολογία, ξεχωρίζω το οστάριο, δηλαδή τον αναβολέα, που έχει το πρόβλημα.

Αφαιρώ το οστάριο αφού πρώτα το απεξαρθρώσω από την υπόλοιπη ακουστική αλυσίδα.

Αντικαθιστώ το προβληματικό οστάριο με τιτάνιο ή teflon και ελέγχω πλέον τη σωστή κινητικότητα όλης της οστικής αλυσίδας.

Τοποθετώ ξανά το τύμπανο στη σωστή του θέση και κλείνω τον έξω ακουστικό πόρο με έναν ειδικό ελαφρύ πωματισμό.

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη περίπου για 15 λεπτά και αφού συνέλθει μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας.

Την επόμενη ημέρα μετά από την αλλαγή του τραύματος εξέρχεται από την κλινική έχοντας λάβει σχετικές ,σαφείς και πλήρως κατανοητές οδηγίες.

Οδηγίες μετά από αναβολεκτομή

Μετά την επέμβαση θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

 • Λήψη αντιβιοτικής αγωγής για μία εβδομάδα
 • Παυσίπονη αγωγή αν και εφόσον την χρειάζεται ο ασθενής
 • Αποφυγή απότομων κινήσεων
 • Ένα με δύο μαξιλάρια κατά την κατάκλιση
 • Το πάσχον αυτί στην κατάκλιση να είναι στο ψηλότερο σημείο
 • Αποφυγή καθαρισμού μύτης, φύσημα ,φτέρνισμα.
 • Αποφυγή συγχρωτισμού (θα ήταν ιδανικό το άμεσα μετεγχειρητικό διάστημα ο ασθενής να μην εμφανίσει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού)
 • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης για τις 20 μετεγχειρητικές ημέρες
 • Σε περίπτωση εμφάνισης ιλίγγου, χορηγούνται κατάλληλα φάρμακα
 • Ανάλογα με το είδος της εργασίας χορηγείται αναρρωτική άδεια από μία έως τρεις εβδομάδες.
 • Αποφυγή υψομέτρου και χρήση αεροπλάνου για μετακινήσεις τουλάχιστον ένα με δύο μήνες .
 • Επανεξέταση στο ιατρείο μου σε μία εβδομάδα , 20 ημέρες, δύο μήνες.

Κόστος αναβολεκτομής αναβολοτομής

Αυτή η ωτοχειρουργική επέμβαση καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα στο  δημόσιο σύστημα υγείας ή μερικώς στις συνεργαζόμενες με τον ΕΟΠΥΥ  κλινικές.

Οι  ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από την στιγμή που έχουν τον πλήρη διαγνωστικό φάκελο του ασθενή , το πρακτικό του χειρουργείου  και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά  αποζημιώνουν ανάλογα με τους όρους του  συμβολαίου σαν μια βαριά χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν εξειδικευμένες χειρουργικές κλινικές που παρέχουν οικονομικά και  άκρως ανταγωνιστικά πακέτα για ανασφάλιστους ασθενείς.

 

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Καλέστε μας