...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Κογχοπλαστική

Τι είναι η κογχοπλαστική;

Είναι ένας συνδυασμός της υποβλεννογόνιας καυτηρίασης και της μερικής κογχοτομής και είναι η επέμβαση επιλογής για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών.

Μπορεί να γίνει με άμεση όραση (χρήση ψυχρού φωτισμού)  ή για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια  με ενδοσκοπική καθοδήγηση και χρήση κάμερας .

Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται μέσα στις ρινικές θαλάμες. Είναι τρεις η άνω, η μέση και η κάτω σε κάθε ρουθούνι και με την υπερτροφία τους μπορεί να προκαλέσουν έντονη ρινική δυσχέρεια (μπούκωμα).  Περιβάλλονται από το ρινικό βλεννογόνο ο οποίος όταν διογκώνεται προκαλεί ρινίτιδα φαρμακευτική- αγγειοκινητική-αλλεργική.

Ο ρόλος τους στην θερμορύθμιση, ύγρανση και στο φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα είναι σημαντικός . Για το λόγο αυτό οι βλάβες τους έχουν άμεση συνέπεια στη ρινική λειτουργία και γενικότερα στο φυσιολογικό ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Η εφαρμογή της κογχοπλαστικής  μπορεί να γίνει μόνη της η σε συνδυασμό με διόρθωση του ρινικού διαφράγματος , σε χειρουργείο ιγμορείων, μαζί με αισθητική  ρινοπλαστική  ή ακόμα και σε χειρουργεία για θεραπεία ροχαλητού και άπνοιας. Ο σκοπός της κογχοπλαστικής είναι να μειωθεί ο υπερβολικός ιστός των κάτω ρινικών κογχών χωρίς τραυματισμούς  και με την απαραίτητη προϋπόθεση να μείνει λειτουργικός και ικανός  ρινικός βλεννογόνος για τη φυσιολογική λειτουργία της μύτης.

Προετοιμασία του ασθενούς

 • Διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων τέσσερις με πέντε ημέρες πριν την επέμβαση
 • Έλεγχος και οδηγίες από την αναισθησιολογική μου ομάδα
 • Αποφυγή σίτισης και λήψης υγρών 6 με 8 ώρες πριν το χειρουργείο
 • Αποφυγή χρήσης ρινικών spray δύο με τρεις ημέρες πριν την επέμβαση
 • Την ίδια μέρα στην κλινική θα γίνει ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος και ο ασθενής θα οδηγηθεί στο θάλαμο νοσηλείας.
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Διαδικασία

Πολλές φορές η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Όταν όμως συνδυάζονται και άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις απαιτείται μία ήπια γενική αναισθησία.

Στην περίπτωση της τοπικής αναισθησίας  ο ασθενής τοποθετείται στο  χειρουργικό κρεβάτι και παρακολουθούνται τα ζωτικά του σημεία πίεση- σφίξεις- οξυγόνο- καρδιακός ρυθμός από την αναισθησιολογική μου ομάδα. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της χειρουργικής μου προσέγγισης , ασφάλειας και ακρίβειας διαδραματίζει η έμπειρη αναισθησιολογική μου ομάδα. Η σωστή προετοιμασία , η κατάλληλη προνάρκωση , η τοπική αναισθησία, η μέθη, η γενική νάρκωση, η ελεγχόμενη υπόταση και η μετεγχειρητική αναλγησία απαιτεί καταρτισμένη αναισθησιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα χειρουργεία κεφαλής και τραχήλου.

Τοποθετούνται δύο βαμβάκια με αναισθητικό υγρό σε κάθε ρουθούνι και προχωρώ στην επέμβαση όταν ο ασθενής αισθανθεί άνετα. Η χρήση του τοπικού αναισθητικού μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές ο ασθενής παραπονεθεί ότι ενοχλείται.

Στη μέθη που θα γίνει αν το θέλει ο ίδιος ο ασθενής η αναλγησία είναι τέτοια ούτως ώστε τα  δεκαπέντε λεπτά που θα κοιμηθεί  να μην αντιληφθεί καθόλου πόνο.

Συνήθως γι αυτή την τεχνική χρησιμοποιώ τις ραδιοσυχνότητες. Πετυχαίνω τον μικρότερο δυνατό τραυματισμό του ρινικού βλεννογόνου και την ασφάλεια που μου παρέχουν στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Όταν κρίνω ότι ο ιστός δεν μπορεί να συρρικνωθεί με τις ραδιοσυχνότητες τότε χρησιμοποιώ τοπικά το χειρουργικό laser. Η συγκεκριμένη τεχνική δίνει την δυνατότητα να μπορώ να χρησιμοποιώ όλες τις δυνατές χειρουργικές επιλογές (υπέρηχοι- ραδιοσυχνότητες -laser- διαθερμίες) ούτως ώστε να πετυχαίνω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο ασθενής θα παραμείνει στην αίθουσα ανάνηψης για 10 λεπτά μέχρι να δώσουν την άδεια οι αναισθησιολόγοι. Αυτό το δεκάλεπτο ο ασθενής ανακτά σιγά-σιγά τις αισθήσεις αλλά και την αισθητικότητα της μύτης και  ενημερώνεται για το τι ακριβώς έγινε.

Στο θάλαμο νοσηλείας θα παραμείνει  από μία ώρα έως 6 ,7, 8 ώρες ανάλογα με το αν η επέμβαση έγινε μόνη της ή σε συνδυασμό και με διόρθωση άλλων προβλημάτων μύτης και στόματος.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Στην απλή κογχοπλαστική ο ασθενής μπορεί την επόμενη μέρα να εργαστεί κανονικά.
 • Θα πρέπει για μία εβδομάδα να βάζει μία αντιβιοτική αλοιφή στη μύτη του
 • Πρέπει να αποφεύγει τα έντονα βάρη και τις υψηλές θερμοκρασίες
 • Να λαμβάνει σωστά τα αντιυπερτασικά του φάρμακα
 • Αντιπηκτική αγωγή να ξεκινήσει μετά από τρεις μέρες
 • Πολλά και συχνά υγρά
 • Ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και ήπιο καθάρισμα της μύτης.

Στην περίπτωση που η κογχοπλαστική έχει συνδυαστεί με άλλο χειρουργείο της περιοχής τότε δίνω διαφορετικές μετεγχειρητικές οδηγίες που θα περιλαμβάνουν και την προστασία τον άλλων ανατομικών δομών (διάφραγμα – ιγμόρεια – φάρυγγας).

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Κόστος – τιμές επέμβασης

Εξαρτάται από το αν η επέμβαση θα γίνει με τοπική, μέθη  η γενική αναισθησία. Αν θα είναι το μόνο ή ένα μέρος από της χειρουργικής παρέμβασης.

Συνήθως το κόστος της κογχοπλαστικής απορροφάται όταν γίνεται σε χειρουργεία όπως ρινοπλαστική- ευθειασμός ρινικού διαφράγματος- ιγμορείων- ρινικοί πολύποδες -χειρουργείο ροχαλητού και άπνοιας.

Το  ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στις συμβεβλημένες  κλινικές  με  το κλειστό  ενοποιημένο  νοσήλιο  για  την κογχοπλαστική.

Οι ιδιωτικές  ασφαλιστικές  εταιρείες κατατάσσουν και κοστολογούν την συγκεκριμένη επέμβαση ως μεσαίας  βαρύτητας. Ακόμα και τελείως ιδιωτικά, το  συνολικό  κόστος για τέτοιες  επεμβάσεις είναι  πλέον εύκολα διαχειρίσιμο  διότι:

 • Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κλινικές όπου ουγιής ανταγωνισμός έχει εκτινάξει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τα πάνω αλλά συγχρόνως συγκρατούνται και  χαμηλά τα κόστη.
 • Λόγω της απλούστευσης της χειρουργικής πράξηςο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
 • Μειωμένα λειτουργικά έξοδα
 • Μειωμένος αναισθησιολογικός χρόνος

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Είναι ένα ερώτημα που μου απευθύνουν συχνά οι   ασθενείς  που σκέφτονται αυτή τη χειρουργική  πράξη.

Σίγουρα όταν το  αίτιο  που προκαλεί  την διόγκωση των  ρινικών  κογχών παραμένει  (αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες κλπ) υπάρχει η περίπτωση υποτροπής.  Αυξημένη πιθανότητα  να ξαναυπερτραφούν  υπάρχει όταν οι  ανατομικές ανωμαλίες ( στραβό ρινικό διάφραγμα , οστικές άκανθες κλπ) περιορίζουν  τον  ζωτικό χώρο  της μύτης .

Κατάχρηση ρινικών  spray και  καπνού επιβαρύνουν τον βλεννογόνο.

Οι πιθανότητες να υπάρξει άριστο ποιοτικά αποτέλεσμα αλλά και με διάρκεια αυξάνουν όταν:

 • Η επέμβαση γίνει με ραδιοσυχνότητες
 • Χρησιμοποιηθεί ενδοσκοπική καθοδήγηση με κάμερα
 • Η κογχοπλαστική γίνει μαζί με την διόρθωση του διαφράγματος
 • Γίνει την κατάλληλη περίοδο και όχι καθυστερημένα (μεγάλη υπερτροφία,  υπερπλασία ουριαίων τμημάτων)
 • Δεν έχει γίνει μεγάλη κατάχρηση ρινικών spray
 • Δεν έχει γίνει ενδορρινικάκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών
 • Ενημερώνει τον ΩΡΛ ιατρό τουκαι λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή άμεσα όταν προκύψει ρινική συμφόρηση  μετεγχειρητικά
Καλέστε μας