...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Χαλινός Γλώσσας – Διαταραχή Λόγου

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι ο χαλινός γλώσσας;

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένα πολύ μικρό,  κοντό και λεπτό τμήμα βλεννογόνου το οποίο βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και τη συνδέει με το έδαφος του στόματος. Υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις όταν είναι πάρα πολύ κοντός μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην κινητικότητα της γλώσσας. Συνήθως ο χαλινός ελέγχεται κατά τη διάρκεια του τοκετού στο μαιευτήριο. Όταν διαπιστωθεί το μικρό του μέγεθος τότε καλείται ο ΩΡΛ για εκτίμηση. Την ίδια στιγμή όταν κριθεί απαραίτητο με ένα χειρουργικό και αιμοστατικό συγχρόνως εργαλείο ( διπολική διαθερμία) γίνεται η τομή του.

Προβλήματα από τον βραχύ χαλινό

 • Διαταραχή και δυσκολία κατά τη σίτιση.
 • Στη βρεφική ηλικία ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος για τη μητέρα
 • Το βρέφος δυσκολεύεται και κατά τη χρήση του μπιμπερό.
 • Όχι ικανοποιητική αύξηση βάρους.
 • Περίεργη ανησυχία και εκνευρισμός του βρέφους , χωρίς λόγο .

Όταν αναφερθούν αυτά τα προβλήματα στον παιδίατρο ή νεογνολόγο  οφείλει να σκεφτεί την περίπτωση του κοντού χαλινού. Εύκολα ο παιδίατρος μπορεί να το διαγνώσει  για να δοθεί η λύση άμεσα. Όσο νωρίτερα γίνει  η διάγνωση και  η  διόρθωση, τόσο ευκολότερα θα αποκατασταθεί η φυσιολογική  λειτουργία της γλώσσας. Η έγκαιρη παρέμβαση καθιστά την πράξη λιγότερο επώδυνη.

Μεγαλώνοντας το παιδί, ο γονιός μπορεί εύκολα να υποπτευθεί ότι μπορεί να φταίει ο κοντός χαλινός εφόσον υπάρχουν προβλήματα με

 • Την ομιλία
 • Την άρθρωση
 • Τη χροιά κάποιων συμφώνων.
 • Την εμφανή κίνηση της γλώσσας

Εύκολοι τρόποι για να ελέγξει ο γονέας πιθανό πρόβλημα με το χαλινό είναι να ζητήσει από το παιδί

 • να ακουμπήσει με τη γλώσσα τον ουρανίσκο
 • να προσπαθήσει να βγάλει τη γλώσσα προς το πηγούνι
 • και να κινήσει την γλώσσα δεξιά και αριστερά.

Αυτά τα στοιχεία κάνουν το γονιό να απευθυνθεί σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω εξέταση.

Εξέταση παιδιού με βραχύ χαλινό

Η κλινική εικόνα του παιδιού και το ιστορικό του θα αναφερθούν από τους γονείς. Ένα παιδί που έχει καθυστερήσει την ομιλία του ή που η σύνθεση των λέξεων και των προτάσεων δίνει την αίσθηση στους γονείς ότι δεν είναι η σωστή , θα πρέπει να εκτιμάται συνολικά από έναν ΩΡΛ γιατρό.

Άρα η κλινική εξέταση που κάνω σε ένα παιδάκι με προβλήματα λόγου περιλαμβάνει:

 • Ωτοσκόπηση και μικροωτοσκόπηση (χειρουργικό μικροσκόπιο , ενδοσκόπιο ωτός)
 • Έλεγχο ακοής (παιχνιδοακουομετρία , τυμπανομετρία, προκλητά ακουστικά δυναμικά, ομιλητική ακουομετρία )
 • Έλεγχος ρινός ρινοφάρυγγα και στοματικής κοιλότητας
 • Ψηλάφηση του τραχήλου για αποκλεισμό συγγενών ανωμαλιών.

Όταν αποκλειστούν άλλες αιτίες τότε ο βραχύς χαλινός αν είναι το μόνο εύρημα θα πρέπει να διορθώνεται.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Αντιμετώπιση του κοντού χαλινού

Συνήθως στο ιατρείο τις περισσότερες φορές διορθώνεται. Τοποθετώ ένα βαμβακάκι με αναισθητικό κάτω από τη γλώσσα του παιδιού και μετά από λίγα λεπτά με τη χρήση της διαθερμίας ελευθερώνω το βλεννογόνο που δημιουργεί το πρόβλημα. Ακολουθώ τη διαδικασία της αιμόστασης με ένα ελαφρώς βρεγμένο βαμβάκι με οξυζενέ. Αν το παιδί είναι συνεργάσιμο του τοποθετώ αυτό τον βαμβάκι κάτω από τη γλώσσα και τον προτρέπω να το πιέζει για 10 με 15 λεπτά. Συνήθως εκτός από τη στιγμιαία ενόχληση που  έχει το παιδί στη διάρκεια της πράξης, κανένα άλλο πρόβλημα δεν προκύπτει αργότερα. Μία δόση παυσίπονου μπορεί να χρειαστεί να δοθεί στο παιδί την ίδια μέρα. Ιδιαίτερη προσοχή στις τροφές για μια-δυο μέρες να μην είναι ζεστές, καυτές.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, ή ο χαλινός είναι πολύ χοντρός ,ή υπάρχει έντονη αγγείωση στην περιοχή τότε προτιμώ η διόρθωση να γίνεται με συνθήκες ήπιας μέθης. Αυτό θα βοηθήσει να χρησιμοποιήσω εξοπλισμό όπως το laser ή απολινώσεις χωρίς να ενοχληθεί το παιδί. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και γρήγορη. Αρκούν τέσσερα με πέντε λεπτά για να γίνει η διόρθωση ενώ συγχρόνως το παιδί μετά από 15-20 λεπτά μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο. Η παρουσία του παιδοαναισθησιολόγου μου, παρόλο που δεν είναι απαραίτητη, δίνει σε μένα και στους γονείς την απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά .

Επανεξέταση του παιδιού

Στη μία εβδομάδα μετά την διόρθωση του χαλινού, θέλω να εξετάσω το παιδί. Αυτό το κάνω γιατί  συμβαίνει κάποιες φορές να έχει υπάρξει υποδιόρθωση. Είναι πάρα πολύ εύκολο στη βδομάδα ακόμα και στο επίπεδο του ιατρείου να χρειαστεί κάποια χιλιοστά μικροδιορθώσης. Ο επανέλεγχος θα γίνει σε έξι μήνες και σε ένα χρόνο. Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν οι γονείς αναφέρουν  την βελτίωση ή την αποκατάσταση των δυσκολιών που αντιμετώπιζε το παιδί στο λόγο ή στη σίτιση.

Κόστος – τιμές για χαλινό γλώσσας

Τις περισσότερες φορές η διόρθωση του χαλινού θα γίνει στο ιατρείο. Θα χρειαστεί περισσότερο από το συνηθισμένο χρόνο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, την ηρεμία και τη συνεργασία του παιδιού. Περίπου σαν μία απλή χειρουργική πράξη του ιατρείου κοστολογείται στο τριπλάσιο της συνηθισμένης ιατρικής επίσκεψης.

Όταν η πράξη αυτή γίνει στην παιδοΩΡΛ  κλινική τότε θα υπολογιστεί και ένα μικρό κόστος για τα έξοδα του χειρουργείου.

 

Διαβάστε για περισσότερα ιατρικά θέματα κάνοντας κλικ εδώ.

Καλέστε μας