...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Δεν σε ακούω – Έχει θόρυβο

Ακόμη και αν ζείτε στην «πρωταθλήτρια» πόλη της ηχορύπανσης -την Αθήνα- υπάρχουν ορισμένα πρακτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να κρατήσετε τους θορύβους έξω από το σπίτι σας ή για να περιορίσετε τους θορύβους που «γεννάτε» εσείς οι ίδιοι.

Κάθε φορά που οι ένοικοι του διπλανού διαμερίσματος βάζουν πλυντήριο, εσείς χάνετε τον ύπνο σας εξαιτίας του θορύβου, αλλά ακόμη τον ανέχεστε! Δεν ανέχεστε όμως τους απέναντι που ακούν στη διαπασών την τελευταία ροκ επιτυχία. Σίγουρα έχετε ακούσει πως γενικά ο θόρυβος είναι ένας επικίνδυνος περιβαλλοντικός ρύπος, που δεν ενοχοποιείται μόνο για βλάβες στην ακοή. Η πολύωρη έκθεση σε δυνατούς θορύβους προκαλεί επίσης πονοκέφαλο, ζάλη, εκνευρισμό, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, αύξηση της πίεσης, ως και αύξηση της χοληστερίνης ή και διαταραχές στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με πολύ πρόσφατη έρευνα του University College London, το στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τον θόρυβο συνδέεται άμεσα με μοιραία καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτιμάται ότι 2 στους 100 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις είναι στην πραγματικότητα θύματα του θορύβου!

Τα χαρακτηριστικά του θορύβου

Η έντασή του μετριέται σε ντεσιμπέλ, dB(A). Η απλή ομιλία κυμαίνεται στα 40dB(A). Όταν η ένταση του θορύβου ξεπερνά τα 85dB(A), αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για την ακοή. Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις τρίχες των (τριχωτών) κυττάρων του κοχλία, προκαλώντας παροδικά βουητό στα αυτιά, καθώς και ελάττωση της ακοής. Για να αποκατασταθεί η ακοή, είναι απαραίτητο να ξεκουράζουμε τα αυτιά μας σε ένα ήσυχο χώρο, ώστε να δίνουμε στα τριχωτά αυτά κύτταρα το χρόνο να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Η συχνότητά του μετριέται σε Χερτς (Hz). Το ανθρώπινο αυτί ενοχλείται ιδιαίτερα από το θόρυβο των υψηλών συχνοτήτων (1.800-3.000 Hz), ενώ βλάβη στην ακοή (ακουστικό τραύμα) μπορεί να προκληθεί κυρίως από τις πολύ υψηλές συχνότητες, ιδιαίτερα στα 4.000Hz. Η μόνιμη απώλεια των υψηλών συχνοτήτων της ακοής είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, επειδή μειώνει τη δυνατότητα αντίληψης των συμφώνων, η διάκριση των οποίων είναι βασική για την κατανόηση της ομιλίας.

Κρατήστε την ηχορύπανση έξω από το σπίτι σας

1. Βάλτε τέντες!

Η τέντα λειτουργεί όχι μόνο ηλιοπροστατευτικά, αλλά και ηχομονωτικά. Ωστόσο, η ηχομονωτική τους ιδιότητα φτάνει μέχρι τα διαμερίσματα του τρίτου ορόφου. Από εκεί και πάνω ο θόρυβος μπαίνει από το κάτω μέρος του μπαλκονιού, κι έτσι η τέντα δεν προσφέρει ηχοπροστασία.

2. Βάλτε διπλά τζάμια

Τα διπλά τζάμια «κόβουν» έως και 40dB(A). Συνιστάται το πάχος των δύο τζαμιών να είναι διαφορετικό, ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, τα διπλά τζάμια είναι βαριά και ενδεχομένως να χρειαστεί και αλλαγής κάσας. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό ο μάστορας να σφραγίσει την κάσα με τσιμέντο στον τοίχο, γιατί διαφορετικά ο θόρυβος θα περνάει τελικά από τα ανοίγματα της κάσας!

3. Προτιμήστε τα υαλότουβλα

Τα υαλότουβλα λειτουργούν ηχομονωτικά, διατηρώντας παράλληλα τη φωτεινότητα στο χώρο. Αποτελούν καλαίσθητη επιλογή, π.χ. για τα παράθυρα της σκάλας ή για άλλα ανοίγματα, όπως οι φωταγωγοί. Ένας τοίχος από παχιά υαλότουβλα μπορεί να «κόψει» έως και 25dB(A).

4. Βάλτε γυψοσανίδες

Εάν σας ενοχλεί πολύ ο θόρυβος από το διπλανό διαμέρισμα, μπορείτε να μειώσετε το πρόβλημα επενδύοντας τον τοίχο ή και την οροφή με ηχοαπορροφητικό υλικό (π.χ. πετροβάμβακα) και καλύπτοντάς τον με γυψοσανίδα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ηχομονωτικό «σάντουιτς» που «κόβει» 30-35dB(A) (ανάλογα με το… πάχος και τη γέμιση του «σάντουιτς»). Ωστόσο, το μειονέκτημα της ψευδοροφής είναι ότι μπορεί να λειτουργεί ηχομονωτικά μεν, αλλά οι θόρυβοι θα συνεχίσουν να «τρυπώνουν» από τους τοίχους.

5. Φυτέψτε δέντρα

Εάν έχετε τον απαιτούμενο χώρο και παράλληλα ταλαιπωρείστε από τον θόρυβο, τότε συνιστάται να φυτέψετε τουλάχιστον δύο πυκνές σειρές αειθαλών δένδρων (π.χ. κυπαρίσσια, πεύκα), ώστε να δημιουργήσετε ένα ηχομονωτικό φράγμα.

Πώς να περιορίσετε το θόρυβο που «γεννάτε» εσείς

1. Κλείνετε τις πόρτες!

Αυτή η τόσο απλή συμβουλή συχνά δεν εφαρμόζεται, ενώ είναι τόσο αποτελεσματική. Σκεφτείτε ότι, όταν λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων -η κατεξοχήν θορυβώδης συσκευή σε ένα σπίτι-, το κλείσιμο της πόρτας του μπάνιου, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται, «σταματάει» τον αερόφερτο θόρυβο του μηχανήματος.

2. Μην κολλάτε τα ηχεία στους τοίχους

Τα ηχεία της τηλεόρασης και του στερεοφωνικού δεν πρέπει να εφάπτονται στον τοίχο ή στο πάτωμα, γιατί έτσι μεταφέρουν ταχύτατα το θόρυβο σε όλη την πολυκατοικία και όχι μόνο στο διπλανό διαμέρισμα. Εάν δεν έχετε βάσεις ηχείων, τοποθετήστε τα απλώς πάνω σε δύο τηλεφωνικούς καταλόγους – είναι ιδιαίτερα ηχομονωτικοί λόγω των λεπτών φύλλων που διαθέτουν! Επίσης, τοποθετήστε τα ηχεία μακριά από την πόρτα ή το διάδρομο του σπιτιού, ούτως ώστε να μη διαχέεται -μέσω αυτών- ο ήχος. Εάν τοποθετήσετε τα ηχεία στον τοίχο, ελέγξτε αν οι βάσεις τους διαθέτουν τα ειδικά ελαστικά που απορροφούν τους κραδασμούς.

3. Στρώστε χαλιά

Τα χαλιά είναι μια απλή ηχομονωτική λύση, ο βαθμός αποτελεσματικότητας της οποίας εξαρτάται από το πάχος και την πυκνότητα πλέξης του χαλιού. Ένα παχύ χαλί με πλούσια πλέξη μπορεί να «κόψει» ακόμη και 10dB(A). Φροντίστε να περπατάτε μέσα στο σπίτι με παντόφλες ή ξυπόλυτοι. Ακόμη, βάλτε το αυτοκόλλητο τσόχινο ύφασμα στις βάσεις των επίπλων, ώστε να μην κάνουν θόρυβο όταν μετακινούνται (θα το βρείτε σε υαλοπωλεία, σουπερμάρκετ κλπ.).

4. Προσέξτε πού θα βάλετε το κλιματιστικό

O θόρυβος που προκαλεί το κλιματιστικό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα ηχορύπανσης σε κάθε μεγαλούπολη – δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος Κώδικας Θορύβου της Νέας Υόρκης συστήνει η ένταση των κλιματιστικών να μην υπερβαίνει τα 45dB(A). Συνήθως το κλιματιστικό τοποθετείται ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να δροσίζεται ο ιδιοκτήτης του κλιματιστικού και να χάνει τον ύπνο του ο ένοικος του διπλανού διαμερίσματος. Γι’ αυτό, όταν εγκαταστήσετε το κλιματιστικό, επιλέξτε ένα σημείο μακριά από την κρεβατοκάμαρα του διπλανού διαμερίσματος.

5. Ελέγξτε τις βάσεις των συσκευών

Όταν λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως π.χ. το πλυντήριο των ρούχων, παράγουν κραδασμούς που μεταφέρονται μέσω του πατώματος σε όλη την πολυκατοικία (δομόφερτος θόρυβος). Ειδικά ελαστικά πέλματα στο κάτω μέρος της συσκευής περιορίζουν αυτόν το θόρυβο. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν η συσκευή δεν «πατάει» καλά στο δάπεδο με αποτέλεσμα να… χοροπηδάει. Γι’ αυτό, ελέγξτε αν το δάπεδο στο οποίο έχετε τοποθετήσει το πλυντήριο είναι επίπεδο!

6. Σεβαστείτε τις ώρες κοινής ησυχίας

Τις ώρες κοινής ησυχίας (15.00-17.30 και 22.30 -07.00) αποφύγετε να ασχολείστε με θορυβώδεις εργασίες ή να βάζετε δυνατά την T.V. Αν πρόκειται να ασχοληθείτε με μια εργασία, καλό είναι να ειδοποιήσετε τους γείτονες, γιατί ο αναμενόμενος θόρυβος ενοχλεί λιγότερο.

Η κλίμακα του θορύβου dB(A) 
 Ψίθυροι  25
 Κανονική ομιλία  40
Διαμέρισμα 45 (σε κανονικές συνθήκες)
Ντους, πλύσιμο πιάτων, θορυβώδες γραφείο 60 (σε αυτή την ένταση πρέπει να φωνάξετε για να ακουστείτε )
Δρόμος με κίνηση 65
Ηλεκτρική σκούπα 70
Γάβγισμα 80
Μπλέντερ 85 (σε αυτή την ένταση μπορεί να προκληθεί μερική βλάβη στην ακοή μετά από 8 ώρες συνεχούς έκθεσης)
Συναγερμός αυτοκινήτου 95 (τα αυτιά μας αντέχουν αυτή την ένταση χωρίς να υποστούν μόνιμη βλάβη για 48΄)
Κομπρεσέρ 100 (σε αυτή την ένταση μπορεί να προκληθεί μερική βλάβη στην ακοή μετά από 15΄ συνεχούς έκθεσης)
Ισχυρή έκρηξη 120 (προκαλείται άμεση και μόνιμη ακουστική βλάβη)

 

Προσέξτε τα MP3-player!

Στην υψηλότερη ένταση τα MP3-player έχουν παρόμοια σχεδόν ένταση με ένα αλυσοπρίονο! Η βλάβη για τα αυτιά είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά-«ψείρες» που μπαίνουν μέσα στο αυτί. Χαμηλώστε, λοιπόν, την ένταση στο μισό, αν θέλετε να ακούτε όλη μέρα μουσική. Επίσης, μετά από 45΄ συνεχούς έκθεσης σε υψηλής έντασης μουσική, συνιστάται η ξεκούραση των αυτιών σε ήσυχο δωμάτιο τουλάχιστον για μισή ώρα! Έχετε υπόψη σας ότι τα αυτιά σας προτιμούν τους μπάσους ήχους, καθώς τα ταλαιπωρούν λιγότερο.

Πόσο αθόρυβες είναι οι οικιακές συσκευές;

O θόρυβος κάποιων συσκευών -ακόμη και ορισμένων παιδικών παιχνιδιών- μπορεί να ξεπερνάει τα ανεκτά όρια. Για να ελέγξετε αν μια συσκευή είναι αθόρυβη, δοκιμάστε να μιλήσετε ενώ είναι σε λειτουργία. Αν πρέπει να φωνάξετε για να ακουστείτε, τότε η συσκευή κάνει πολύ θόρυβο. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε τις συσκευές με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Έτσι ενοχλείτε λιγότερο τους γείτονες, δεδομένου ότι οι τοίχοι «σταματούν» έως και 60dB(A). Σήμερα, πάντως, λόγω του ανταγωνισμού των μεγάλων εταιρειών, οι περισσότερες συσκευές δεν ξεπερνούν τα 40-50dB(A), δηλαδή είναι αρκετά αθόρυβες. Έτσι:

  • Τα κλιματιστικά συνήθως δεν ξεπερνούν τα 50dB(A).
  • Η ηλεκτρική σκούπα, στη μέγιστη ένταση, δεν ξεπερνά τα 60-70dB(A).
  • Τα μπλέντερ, που είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις συσκευές, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 80-90dB(A) – συνήθως ο θόρυβος της συσκευής είναι συνάρτηση του κόστους της.
  • Το πλυντήριο, την πιο θορυβώδη στιγμή της λειτουργίας του, δεν ξεπερνά τα 80dB(A).

 

Καλέστε μας