...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Προφυλάξτε τα αυτιά σας στη θάλασσα!

Αν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι αρκετά «ευαίσθητα», θυμηθείτε πως το κολύμπι και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Καλό είναι, λοιπόν να γνωρίζετε μέτρα προφύλαξης και θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.

Μια ενόχληση στο αυτί συνήθως δεν είναι σοβαρή, αρκεί όμως για να μας χαλάσει τη διάθεση και τις διακοπές! Οι πόνοι και το βούλωμα στα αυτιά είναι μια καλοκαιρινή… περιπέτεια, που συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιές που απολαμβάνουμε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες αυτής της ενόχλησης και πώς θα την αντιμετωπίσουμε αν μας συμβεί.

Ένας μικρός έλεγχος αρκεί

H κυψελίδα, το κερί ή βύσμα, που φράζει τον ακουστικό πόρο, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό μας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και… βουτιές. Kι αυτό γιατί, αν υπάρχει κυψελίδα, είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα τη γνωστή ενόχληση στο αυτί.

Για όσους βουτούν στα… βαθιά

Μία πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε στα βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών. Προσοχή: Αν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί, μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε αμέσως στην επιφάνεια. Αν δεν το κάνετε, υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

Βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα;

Τα αυτιά και η μύτη μας …προτιμούν τη θάλασσα! Ο λόγος είναι ότι στη θάλασσα υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια απ’ ό,τι μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, ακόμη κι αν αυτή είναι σωστά χλωριωμένη και με όλες τις συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό μάς εξασφαλίζει άριστη φυσική πλύση στο φάρυγγα και στη μύτη, απομακρύνοντας οποιοδήποτε μικρόβιο ετοιμάζεται να «φωλιάσει» και να μας χαλάσει τις διακοπές.

Τι μπορεί να συμβεί αν κάνω βουτιά στα βαθιά;

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε το κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μία βαθιά αναπνοή και προσπαθώντας να εκπνεύσετε, κρατώντας όμως κλειστό το στόμα και τη μύτη! Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε «μπουκωμένοι» ή λόγω ανατομικής κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που θα νιώσουμε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα μας στέλνει το «μήνυμα» ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πότε να αποφύγω τις βουτιές;

Αν έχουμε φλεγμονή στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους, ο γιατρός μας είναι ο μόνος αρμόδιος να μας συστήσει αν μπορούμε να κολυμπάμε ή όχι. Στην περίπτωση που πρέπει να αποφεύγουμε τις βουτιές, αλλά μπορούμε να κολυμπάμε, όπως για παράδειγμα σε μια ωτίτιδα, μπορούμε να προστατεύσουμε τα αυτιά μας με σκουφάκι θαλάσσης ή ωτοασπίδες.

Bούλωσαν τα αυτιά μου. Τι μπορώ να κάνω;

Αν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Μία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Μπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει». Αν χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί, θυμηθείτε πως πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Αν ο πόνος επιμένει, κάνουμε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε μ’ ένα γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε!

Να μη βάζουμε σταγόνες λάδι μέσα στο αυτί, γιατί, αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.

Καλέστε μας