...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Κακοσμία στόματος: Για να μην ντρέπεστε πια!

Τι είναι η κακοσμία στόματος;

Είναι ένα πρόβλημα που πάντα σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Η κακοσμία, από όποιο σημείο του σώματος και αν προέρχεται, είναι μπελάς. Καιρός να την αντιμετωπίσετε και να τη νικήσετε.

Πλησιάζετε την αγαπημένη σας και αυτή διακριτικά απομακρύνεται. Φτάνετε στο γραφείο σας και η ουρά στο κυλικείο ανοίγει για να περάσετε.

Κάτι δεν πάει καλά, σκέφτεστε, αλλά κανείς από όσους είναι γύρω σας δεν τολμάει να σας πει τι πραγματικά συμβαίνει.

Η κακοσμία από οποιαδήποτε περιοχή του σώματος είναι ένα πρόβλημα που κανείς – ή σχεδόν κανείς – δεν πρόκειται να σχολιάσει μπροστά σας. Θεωρείται θέμα ταμπού στις συζητήσεις, κάνει τους πάντες να νιώθουν άβολα και οι περισσότεροι δυσκολεύονται ακόμα και να το αναφέρουν στο γιατρό τους.

Δυσάρεστη αναπνοή

Τι φταίει; Το 90% των δυσάρεστων οσμών του στόματος προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα, στην οποία βρίσκονται βακτήρια που αλληλεπιδρούν μεταξύ άλλων και με υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας θειικές ενώσεις. Έτσι, αν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας σωστά, τα βακτήρια συσσωρεύονται και τα κομματάκια τροφών μένουν σφηνωμένα ανάμεσά τους, όπου και τελικά αποσυντίθενται. Συνηθισμένη αιτία δυσοσμίας είναι, επίσης, το σάλιο, που στεγνώνει στη διάρκεια του ύπνου (πρωινή κακοσμία στόματος), ενώ η ξηροστομία επιδεινώνει την κατάσταση.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και ορισμένα φαγητά (πικάντικες σάλτσες, αλλαντικά, τυρί, κάρυ), ιδιαίτερα το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία περιέχουν ουσίες που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται στους πνεύμονες και βγαίνουν από το στόμα με την εκπνοή. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακοσμία στόματος είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, συνήθως του διαβήτη και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ λιγότερο συχνά συνδέεται με παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και το αναπνευστικό (π.χ. βρογχίτιδα), με φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα (π.χ. έλκη, φαρυγγίτιδα), αλλά και με περιοδοντικές ασθένειες. Όσο για το ποσοστό των περιστατικών που ξεκινούν από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, δυσκοιλιότητα), είναι μικρό, γιατί ο οισοφάγος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι και δεν τους επιτρέπει να φτάσουν στο στόμα. Επίσης, μερικά φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά και τα αντιισταμινικά, μπορεί να προκαλέσουν ξηρό στόμα και έτσι έμμεσα δυσάρεστη αναπνοή. Φυσικά, πρόβλημα με την αναπνοή τους αντιμετωπίζουν και οι καπνιστές, καθώς η νικοτίνη εν μέρει απεκκρίνεται μέσω των πνευμόνων.

Τι να κάνετε;

Η πρωινή κακοσμία στόματος εξαφανίζεται μόλις πιείτε ή φάτε κάτι ή όταν καθαρίσετε τα δόντια σας, ενώ ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσετε την αναπνοή σας δροσερή όλη μέρα είναι να πίνετε άφθονο νερό. Αν σκοπεύετε να βγείτε ραντεβού, αποφύγετε τις τροφές με άσχημη μυρωδιά και προτιμήστε αυτές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι (οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων), τα ωμά λαχανικά (π.χ. ο μαϊντανός και το σέλινο), η κανέλα.

Μπορείτε, επίσης, να μασήσετε τσίχλες χωρίς ζάχαρη (που περιέχουν ξυλιτόλη), οι οποίες μειώνουν το σχηματισμό πλάκας και αυξάνουν τη ροή σάλιου στο στόμα, να κάνετε πλύσεις με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, ενώ για τις επίμονες περιπτώσεις χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα μικρόβια ή εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Φυσικά, είναι απαραίτητη η καθημερινή φροντίδα δοντιών, γλώσσας και ούλων, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια, καθώς και η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για τον καθαρισμό των δοντιών και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, αν υπάρχει.

Καλέστε μας