...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Το  κείμενο δεν  είναι ιατρική εργασία και  δεν απευθύνεται  σε  υγειονομικούς. Είναι η αποτύπωση της καθημερινής μου συναναστροφής   με τους ασθενείς και συνοδούς τους

Τι είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Σκολίωση  είναι η ανατομική διαταραχή   του  ρινικού διαφράγματος ,του χόνδρινου και  οστέινου τμήματος  της  μύτης  που   χωρίζει  το  εσωτερικό της στη  μέση.

Αυτή  η   ανατομική  διαταραχή  προκαλεί κυρίως  ρινική   δυσχέρεια  ( δυσκολία  στη  ρινική  αναπνοή – μπούκωμα ).  Ο ασθενής θα έρθει στο  ιατρείο αναφέροντας  ότι  δυσκολεύεται  να εισπνεύσει σωστά και ικανοποιητικά από  το  ένα ή και  τα  δύο ρουθούνια.

Στο 80% των ανθρώπων το ρινικό διάφραγμα δεν είναι στη μέση γραμμή. Έχει απόκλιση , παρεκτόπιση ή ανατομικές ιδιαιτερότητες (πχ πάχυνση , οστικές άκανθες, παραμόρφωση του χόνδρου.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται τις  περισσότερες φορές  εύκολα μόνο από  το ιστορικό του  ασθενή. Παρ όλα αυτά  με  μια  απλή επισκόπηση  που κάνω στο  ιατρείο μου μπορεί  να  επαληθευτεί . Συνηθίζω όμως να προχωρώ σε  πρόσθια και  οπίσθια  ρινοσκόπηση χρησιμοποιώντας εύκαμπτο ρινοφαρυγγοσκόπιο . Αυτή η  απλή , εύκολη , γρήγορη και καλά ανεκτή εξέταση είναι πολύ σημαντική γιατί

 • Χαρτογραφώ την περιοχή και αποτυπώνω όλες τις βλάβες
 • Δείχνω στον ασθενή τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να βελτιώσω
 • Έχω ήδη μετά από  την εξέταση  σαφή άποψη για το χρόνο , τα υλικά , το κόστος και  όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να έχει  γνώση  ο   ασθενής .

Με τον υπέρηχο ιγμορείων έχω μια  γρήγορη εικόνα των πρόσθιων παραρρίνιων κόλπων και μια  πιθανή  παθολογία τους .

Τις περισσότερες φορές η διαγνωστική προσέγγιση  συμπληρώνεται με  την αξονική  τομογραφία για τον απόλυτο και  ακριβή  σχεδιασμό του χειρουργείου αλλά και  για την αποτύπωση του προβλήματος ( απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών ).

Αίτια

Με ένα πολύ καλό ιστορικό μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε την αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα. Τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες, πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, άμεσα χτυπήματα σε συμπλοκές είναι αιτίες που ο ασθενής περιγράφει ως την έναρξη του προβλήματος. Δυσκολίες κατά τη γέννηση , βλάβες του συνδετικού ιστού, συχνές καυτηριάσεις, συχνή χρήση ουσιών ( ρινικών spray, ναρκωτικές ουσίες ) είναι καταστάσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Όταν δεν προϋπάρχουν τέτοιες αιτίες τότε είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής ανάπτυξης δηλαδή διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης των ρινικών δομών.

Βασικά συμπτώματα

Η σκολίωση ή παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσε:

 1. δυσκολία στην αναπνοή από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινώνεται την νύχτα κατά την κατάκλιση ,στις αθλητικές δραστηριότητες ή σε καταστάσεις αυξημένης υγρασίας.
 2. συχνές ρινορραγίες λόγω της ξηρασίας του ρινικού βλεννογόνου, των αυξημένων αντιστάσεων στη ροή του αέρα και πιθανότατα από την κατάχρηση ρινικών αποσυμφορητικών. Οι υπερβολικά συχνές και έντονες προσπάθειες καθαρισμού της μύτης τραυματίζουν εύκολα τα ρινικά αγγεία.
 3. συχνές λοιμώξεις της παραρρίνιας χώρας, υποτροπιάζουσες οξείες παραρρινοκολπίτιδες ( ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα , μετωπιαία κολπίτιδα ) . Οι ρινικές εκκρίσεις βρίσκουν εύκολη πρόσβαση προς το πίσω μέρος της μύτης( οπισθορρινική καταρροή ) με αποτέλεσμα επίμονο, ξηρό , ενοχλητικό βήχα και αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό.
 4. επίταση συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
 5. επίμονη και συχνή κεφαλαλγία με εντόπιση στο πρόσθιο μέρος του προσώπου και πολλές φορές επιδεινούμενη με τις κινήσεις της κεφαλής.
 6. διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου. Μπορεί επίσης να προκληθεί ροχαλητό σε κάποιες φάσεις του ύπνου ακόμα και συχνά επεισόδια απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με εμφάνιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ύπνος δεν είναι ο φυσιολογικός, ο ασθενής δεν ξεκουράζεται και οι συνέπειες ( εύκολη κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, υπνηλία) είναι έκδηλες την επόμενη μέρα.
Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

Πότε πρέπει να χειρουργείται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος  είναι επιβεβλημένη   στις  περιπτώσεις που υπάρχουν :

 • συμπτώματα υπνικής άπνοιας
 • συχνές ιγμορίτιδες
 • κεφαλαλγίες- προσωπαλγίες
 • συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
 • εύκολη κόπωση
 • αδυναμία συγκέντρωσης.

Σε κάθε περίπτωση η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος πρέπει να γίνεται για να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής και για να επανέρχεται  η φυσιολογική λειτουργία της ρινικής αναπνοής.

Σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο  του ρινικού διαφράγματος είναι επιβεβλημένο όπως:

 • Σε ρινοπλαστική για τη σωστή στήριξη της μύτης και το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Σε αφαίρεση ρινικών πολυπόδων καθώς για την πλήρη αφαίρεση τους πρέπει το ρινικό διάφραγμα να διορθώνεται συγχρόνως.
 • Σε χειρουργείο ιγμορείων, ηθμοειδών ,μετωπιαίων και σφηνοειδούς κόλπου.
 • Κατά την ενδοσκοπική χειρουργική( FESS ) των παραρρινίων κόλπων   για την καλύτερη διεγχειρητική και μετεγχειρητική πορεία πρέπει συγχρόνως να διορθώνεται και το ρινικό διάφραγμα.

Διαδικασία επέμβασης

Η φιλοσοφία μου είναι η ελάχιστη, στοχευόμενη, καλά μελετημένη παρέμβαση στο ρινικό πρόβλημα. Αυτό απαιτεί άριστη προεγχειρητική χαρτογράφηση των προβλημάτων της

μύτης. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιώ τις χειρουργικές κακώσεις. Οι νέες εξελιγμένες δυνατότητες εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια χωρίς ιστικούς τραυματισμούς.

Χρησιμοποιώντας τις ενδοσκοπικές οπτικές ίνες και τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας με τα υπόλοιπα μικροχειρουργικά εργαλεία έχω την απαραίτητη ασφάλεια, ακρίβεια αλλά και την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική και διεγχειρητική αιμορραγία. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της χειρουργικής μου προσέγγισης , ασφάλειας και ακρίβειας διαδραματίζει η έμπειρη αναισθησιολογική μου ομάδα.

Η σωστή προετοιμασία , η κατάλληλη προνάρκωση , η τοπική αναισθησία, η μέθη, η γενική νάρκωση, η ελεγχόμενη υπόταση και η μετεγχειρητική αναλγησία απαιτεί καταρτισμένη αναισθησιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα χειρουργεία κεφαλής και τραχήλου.

Έχετε απορίες;

Προγραμματίστε το ραντεβού σας!

LASER και Υπέρηχοι για το ρινικό διάφραγμα

Ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως το λέιζερ, οι διαθερμίες  ( μονοπολικές – διπολικές ) ,οι υπέρηχοι, οι ραδιοσυχνότητες, τα ατραυματικά οστεογλύφανα  δημιουργούν συνθήκες

 • Ατραυματικές (όχι κακώσεις ,μελάνιασμα, πρηξίματα).
 • Αναίμακτες χωρίς πωματισμό και γάζες στα ρουθούνια.
 • Ανώδυνες και με γρήγορη επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση του ασθενούς.
 • Μέγιστου ποσοστού βελτίωσης
 • Χαμηλού κόστους.

Το χειρουργείο στην πράξη

Το χειρουργείο με τις παραπάνω τεχνικές μπορεί να γίνει με τοπική ,  μέθη ή και ήπια γενική νάρκωση. Την παραπάνω απόφαση θα πάρει η έμπειρη αναισθησιολογική μου ομάδα. Η διάρκεια είναι περίπου 30-  40 λεπτά. Ο ασθενής συνέρχεται αμέσως και έχει επαφή με το περιβάλλον, τους αναισθησιολόγους και εμένα. Τοποθετώ στα ρουθούνια φύλλα σιλικόνης διαφόρων τύπων ανάλογα με την περίπτωση. Παραμένει μαζί μου στο χειρουργικό όροφο για 10 με 15 λεπτά και μετά συνεχίζει τη νοσηλεία στο θάλαμο του. Τις πρώτες ώρες υπάρχει μία μικρή ροή βλεννών και ρινικών εκκρίσεων. Ζητάω από τον ασθενή να αρχίσει να κινητοποιείται τις επόμενες δύο με τρεις ώρες ,να αποφεύγει τις έντονες και απότομες μετακινήσεις του κορμού και της κεφαλής όπως και την αποφυγή του έντονου πταρμού .

Τις απογευματινές ώρες μπορεί να πάρει εξιτήριο. Συνήθως οι ασθενείς μου δεν αναφέρουν πόνο. Μπορεί να έχουν μία ήπια ζάλη για μία με δύο ώρες αλλά μετά την κινητοποίηση η κλινική τους εικόνα βελτιώνεται τάχιστα. Συστήνω την πρώτη ημέρα αν χρειαστεί να πάρει ένα απλό παυσίπονο( παρακεταμόλη), να σιτιστεί  ελαφρά,  να κοιμηθεί με ένα παραπάνω μαξιλάρι και να μη φυσάει τη μύτη του.

Οδηγίες για μετά το χειρουργείο

 • Αντιβιοτική αγωγή για μία εβδομάδα.
 • Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για μία εβδομάδα.
 • Χρήση λιπαντικών ρινικών σταγόνων.
 • Χρήση φυσιολογικού ορού για ρινοπλύσεις.
 • Αποφυγή έκθεσης σε συνθήκες έντονης ζέστης και ήλιου.
 • Έλεγχος από εμένα του ρυθμού αποκατάστασης κάθε πέντε με έξι μέρες.

Κόστος – Τιμές επέμβασης

Το  ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στις συμβεβλημένες  κλινικές  με  το κλειστό  ενοποιημένο  νοσήλιο  για  την  διόρθωση  του  διαφράγματος.

Οι ιδιωτικές  ασφαλιστικές  εταιρείες   κατατάσσουν  και  κοστολογούν  την συγκεκριμένη   επέμβαση στις  μεσαίας  βαρύτητας. Ακόμα  και  τελείως  ιδιωτικά ,το  συνολικό  κόστος για τέτοιες  επεμβάσεις είναι  εύκολα πλέον διαχειρίσιμο  διότι:

 • Υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κλινικές όπου ο υγιής ανταγωνισμός έχει εκτινάξει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τα πάνω αλλά συγχρόνως συγκρατούνται και  χαμηλά τα κόστη.
 • Λόγω της απλούστευσης της χειρουργικής πράξης ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
 • Μειωμένα λειτουργικά έξοδα
 • Μειωμένος αναισθησιολογικός χρόνος

Ρινοπλαστική μαζί με ρινικό διάφραγμα

Πολλές φορές μαζί με  την διόρθωση  του  ρινικού διαφράγματος   οι ασθενείς επιλέγουν να βελτιώσουν  και  αισθητικά  τη μύτη τους  ζητώντας μου να τους κάνω και  ρινοπλαστική .  Είναι μια  χειρουργική παρέμβαση  η  οποία με  την ίδια   αναισθησία  μπορεί  να διορθώσει  και  να  βελτιώσει   την  όψη ,  το   σχήμα  και  την  γενικότερη εμφάνιση   της  μύτης . Ο σκοπός μου είναι  να πετύχω  μια  όμορφη  μύτη  ,  εναρμονισμένη και συμμετρική χωρίς υπερβολές . Μια  μύτη που θα ομορφαίνει το πρόσωπο χωρίς να  γίνεται αντιληπτή η χειρουργική παρέμβαση.

Καλέστε μας