...
orl@daskolias.gr
2105731641 | 6945548103
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
Close
Περιστέρι Σαρανταπόρου 59
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 12:30 & 16:00 - 19:00 | Τρίτη - Πέμπτη: 16:00 - 19:30
ΩΡΛ & Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν ΩΡΛ προβλήματα στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί ένα μοναδικό σύνολο φυσιολογικών αλλαγών στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτές οι αλλαγές συνήθως εκδηλώνονται ως παράπονα που αφορούν το κεφάλι και τον τράχηλο . Από τα  συχνά προβλήματα  όπως η ρινίτιδα και  η ρινορραγία  έως τις  πιο σπάνιες διαταραχές του έσω αυτιού  θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με αυτές τις συνθήκες για καλύτερη και ευκολότερη   διάγνωση, τη  μελλοντική διαχείριση και  τη  θεραπεία της γυναίκας που πρόκειται να γεννήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπολογίζει  ο  ΩΡΛ τις πιθανές επιπτώσεις οποιουδήποτε φαρμάκου στη μητέρα και το έμβρυο και να συμβουλεύεται  τον θεράποντα μαιευτήρα πριν γράψει  οποιαδήποτε συνταγή. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα  έχουν  καλή πρόγνωση  και αυτοπεριορίζονται.

Τι αλλαγές υπάρχουν κατά την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει αυξημένος Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) που οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου, στην αυξημένη καρδιακή παροχή και στην αύξηση του όγκου του αίματος. Υπάρχει αύξηση 4lt στο συνολικά υγρά  του σώματος. Στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο είναι κυρίως ο όγκος του πλάσματος και στο τρίτο τρίμηνο είναι ο όγκος του εξωαγγειακού υγρού.   Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη κορυφώνονται κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό προκαλεί αλλαγές στον ρινικό βλεννογόνο , τον στοματογάρυγγα  και τον βλεννογόνο του λάρυγγα.

Προβλήματα με  ακοή και ισορροπία στην εγκυμοσύνη

Η διαταραχή της ακοής και ο ίλιγγος είναι τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η απώλεια ακοής συνήθως οφείλεται σε

  • δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας,
  • ωτοσκλήρυνση και
  • ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Ο ίλιγγος αποδίδεται στην έξαρση της ήδη υπάρχουσας νόσου του Meniere.

Γιατί μπουκώνουν τα  αυτιά  στην κύηση;

  • Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας παρατηρείται λόγω του αυξανόμενου οιδήματος στοβλεννογόνο  που προκαλεί απόφραξη και μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού. Υποχωρεί μετά τον τοκετό στις περισσότερες  των περιπτώσεων . Προκαλεί αίσθημα πληρότητας  στα  αυτιά , αυτοφωνία και  αδυναμία με  τις καταποτικές και  άλλες  αντίστοιχες  ασκήσεις  να  επανέλθει  η ισορροπία  των  πιέσεων . Συστήνω  ρινοπλύσεις , αποσυμφορητικά και συχνή  εφύγρανση και λίπανση του ρινικού  βλεννογόνου.
  • Η ωτοσκλήρυνση και η σχέση της με την εγκυμοσύνη οφείλεται στην επίδραση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα διεγείρουν τις ωτοσκληρωτικές εστίες με αποτέλεσμα την επιδείνωση  της  νόσου. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται στο τέλος ή μετά τον τοκετό. Εάν η ασθενής έχει δυσκολία στην επικοινωνία χορηγείται ακουστικό βαρηκοΐας. Μετά τον τοκετό υπάρχει  σύσταση  για  αναβολεκτομή . Το φθοριούχο νάτριο, το οποίο είναι γνωστό ότι καθυστερεί την απορρόφηση των οστών και επιταχύνει την ασβεστοποίηση, αντενδείκνυται όμως λόγω δυσμενών επιπτώσεων στο έμβρυο .
  • Αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής: Τα οιστρογόνα αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος  και την αγγειακή απόφραξη της μικροκυκλοφορίας του εσωτερικού αυτιού. Οι ιογενείς αιτίες πρέπει επίσης να αποκλειστούν. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χορηγηθούν στο τρίτο τρίμηνο .

Υπάρχει ζάλη  και ίλιγγος στην κύηση;

  • Η νόσος του Meniere μπορεί να παρατηρηθεί λόγω κατακράτησης υγρών. Πιθανώς τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επιδεινώνουν επίσης τα συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια οξείας προσβολής, φάρμακα για την ναυτία και  τον ίλιγγο  μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη. Τα διουρητικά και οι ισταμίνες αποφεύγονται καθώς προκαλούν  υπόταση, υποογκαιμία και μειώνουν την καρδιακή παροχή. Για συνεχείς  εμετούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μετακλοπρομίδη
  • Η παράλυση Bell συνήθως εμφανίζεται κατά το τρίτο τρίμηνο ή αμέσως μετά τον τοκετό. Πιθανή αιτιολογία εμφάνισης το περινευρικό οίδημα και η μηχανική συμπίεση. Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται εάν εμφανιστεί στο τρίτο τρίμηνο Η πρεσδνιζολόνη χορηγείται 1 mg/kg την ημέρα και μειώνεται σε διάστημα 5 ημερών. Εάν ο ερπητοιός  είναι η ύποπτη αιτία, τότε χρησιμοποιείται το Acyclovir που είναι φάρμακο κατηγορίας Β .

Ρινική συμφόρηση στην  εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν  από ρινίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή διαταράσσει τον ύπνο, επηρεάζει την όρεξη και επιδεινώνει την ιγμορίτιδα και το άσθμα. Η ρινίτιδα στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται λόγω της  αγγειακής διόγκωσης  που προκαλούν  τα  αυξημένα   οιστρογόνα.  Αυτές οι αλλαγές στη μύτη κορυφώνονται  στο τρίτο τρίμηνο   με υπερβολική  ρινική έκκριση και ρινική απόφραξη .

Η θεραπεία της ρινίτιδας συνίσταται ουσιαστικά στη βελτίωση της ρινικής απόφραξης και στη μείωση των ρινικών εκκρίσεων. Τα από του στόματος αποσυμφορητικά όπως η ψευδοεφεδρίνη είναι πολύ χρήσιμα στη βελτίωση και των δύο συμπτωμάτων. Τα ενδορινικά τοπικά στεροειδή είναι χρήσιμα, αλλά ανήκουν στην κατηγορία C, επομένως χρησιμοποιούνται εάν τα συμπτώματα είναι σε  κορύφωση.. Οι τοπικές σταγόνες και τα σπρέι αποσυμφορητικών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς γίνονται γρήγορα ανθεκτικά, προκαλούν ρινίτιδα  αντιδραστική  και υπάρχει κίνδυνος για χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα.

Ιγμορίτιδα και εγκυμοσύνη

Οι ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα στους οποίους πρέπει να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προγραμματιστεί η θεραπεία χρειάζονται αξονική τομογραφία των παραρρινίων κόλπων. Αυτό μπορεί να γίνει θωρακίζοντας την κοιλιά και τη λεκάνη για  την αποφυγή  των  συνεπειών από  την ακτινοβολία . Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα πρέπει να χορηγηθεί μια σειρά αντιβιοτικών και αποσυμφορητικών  για 14 ημέρες. Η πενικιλλίνη, οι κεφαλοσπορίνες, η κλινδαμυκίνη και η ερυθρομυκίνη είναι ασφαλή καθώς αυτά τα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία Β .

Αλλεργική ρινίτιδα και εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να εμφανιστούν , να επιδεινωθούν ή και  να βελτιωθούν κατά  την κύηση. Η θεραπεία συνίσταται στον εντοπισμό των αλλεργιογόνων και στην αποφυγή τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά όπως χλωροφαινιραμίνη, λοραταδίνη, σετριζίνη (κατηγορία Β) .

Ρινορραγία στην κύηση

Επίσταξη παρατηρείται λόγω αγγειακής συμφόρησης. Η θεραπεία αποτελείται από έλεγχο της υπέρτασης, ρινικές σταγόνες με φυσιολογικό  ορό  και αλοιφή νεοσπορίνης για τοπική εφαρμογή. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει  τότε εφαρμόζουμε  ρινική  αιμοστατική αλοιφή, πωματισμό με  ειδικά  ρινικά  ταμπόν , χημικό  καυτηριασμό  με  νιτρικό   άργυρο και  σαν  τελευταία  λύση την καυτηρίαση  του  αγγείου  με  διπολική  διαθερμία.

Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη

Η προϋπάρχουσα  αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ηπιότερη κατά  τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η προγεστερόνη είναι ένα καλό διεγερτικό του αερισμού. Ο ύπνος στα πλάγια βοηθά στην ανακούφιση από την αναπνευστική δυσφορία. Εάν υπάρχει σοβαρή  υποξία λόγω  αποφρακτικής  συμπτωματολογίας  , αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη του εμβρύου, εμβρυϊκές αρρυθμίες,  υπνηλία και διαταραχές στη  διάθεση  της  εγκύου. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση CPAP  ή  σιλικονούχο μασελάκι  για  άρση της απόφραξης και της άπνοιας .

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κύηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρείται στο 50-75% των εγκύων γυναικών. Το σύμπτωμα αποτελείται από καούρα, πονόλαιμο και βραχνάδα της φωνής . Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται στο τρίτο τρίμηνο λόγω αυξημένης  πίεσης  από  το  διάφραγμα , μειωμένης γαστρικής κένωσης και μείωσης της οισοφαγικής πίεσης. Η θεραπεία αποτελείται από μικρά συχνά γεύματα, αντιόξινα, αναστολείς Η2 όπως η φαμοτιδίνη, ρανιτιδίνη (κατηγορία Β) ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων όπως λανσοπροζόλη, παντοπροζόλη, ραβεπροζόλη.

Καλέστε μας